Επιστήμονες στις ΗΠΑ αναπτύσσουν μια τελείως νέα τεχνολογία θεραπείας του άσθματος και των αλλεργικών αντιδράσεων σε διάφορα τρόφιμα. Πρόκειται για ένα βιοδιασπώμενο νανοσωματίδιο, το οποίο εισάγεται στο σώμα και δρα σαν «δούρειος ίππος» καθώς κρύβει ένα αλλεργιογόνο μέσα σε… φιλικό κέλυφος, έτσι ώστε να πείσει το ανοσοποιητικό σύστημα να μην του επιτεθεί. Ήδη το νανοσωματίδιο δοκιμάσθηκε με επιτυχία σε αλλεργικά ποντίκια.
Η αλλεργική αντίδραση στους πνεύμονες σταματά σταδιακά και εμποδίζεται η εκδήλωση άσθματος. Η ίδια μέθοδος μπορεί να εφαρμοσθεί στην περίπτωση των τροφικών αλλεργιών, π.χ. σε φιστίκια.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Σικάγου, με επικεφαλής τον καθηγητή μικροβιολογίας-ανοσολογίας Στέφεν Μίλερ έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).
«Είναι μια καινοτόμος, ασφαλής και αποτελεσματική σε βάθος χρόνου μέθοδος για την αντιμετώπιση και εν δυνάμει για τη “θεραπεία” των ασθενών με απειλητικές για τη ζωή τους αλλεργίες και με άσθμα. Μπορεί να εξαλείψει την ανάγκη για τη λήψη φαρμάκων εφ’ όρου ζωής, προκειμένου να θεραπευθεί η αλλεργία των πνευμόνων» δήλωσε ο Μίλερ. «Πρόκειται για μα καθολική θεραπεία. Ανάλογα με την αλλεργία που θέλεις να εξαλείψεις, γεμίζεις τα νανοσωματίδια με γύρη, πρωτεΐνη φιστικιών, πρωτεΐνη αυγού κ.ά.» πρόσθεσε.
Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται μια τέτοια μέθοδος με στόχο να δημιουργηθεί στο ανοσοποιητικό σύστημα ανοχή απέναντι στους διάφορους αλλεργιογόνους παράγοντες. Κάτι ανάλογο έχει ήδη δοκιμασθεί σε αυτοάνοσες παθήσεις όπως η πολλαπλή σκλήρυνση.
Έως το τέλος του έτους θα έχουν αρχίσει οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους με αυτοάνοσα νοσήματα και θα ακολουθήσουν σε ανθρώπους που υποφέρουν από άσθμα και αλλεργίες.