Οι κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου μεταμόρφωσαν τον αρχαίο κόσμο, καθιστώντας δυνατό το εμπόριο και τις πολιτιστικές ανταλλαγές σε μεγάλες αποστάσεις. Ο ίδιος δημιούργησε στην αυλή του έναν κύκλο καλλιτεχνών, ενώ υποστήριξε με κάθε τρόπο τις Τέχνες· το ίδιο «μοντέλο» ακολούθησαν και οι διάδοχοι του.
Ο Αλέξανδρος πάνω στο Βουκεφάλα (Μουσείο Νάπολης)
Με επίκεντρο την αρχαία πόλη της Περγάμου, την πρωτεύουσα του βασιλείου των Ατταλιδών που εκτεινόταν σε ένα μεγάλο τμήμα της Μικράς Ασίας, ξεκίνησε χθες στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (The Met) η έκθεση «Πέργαμος και τα Ελληνιστικά Βασίλεια του Αρχαίου Κόσμου».
Νόμισμα με την κεφαλή του Μιθριδάτη ΣΤ’ (Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο, Αθήνα)
Είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς για την αμερικανική μεγαλούπολη, καθώς για πρώτη φορά μεταφέρονται στις ΗΠΑ 265 μοναδικά αντικείμενα που δημιουργήθηκαν υπό την προστασία των ηγεμόνων των ελληνιστικών βασιλείων.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουλίου, καλύπτει τρεις αιώνες ελληνικής τέχνης, από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου έως την εποχή της Κλεοπάτρας.
Τα εκθέματα περιλαμβάνουν γλυπτά από μάρμαρο, ορείχαλκο και πηλό, χρυσά κοσμήματα, γυάλινα αγγεία, έγγλυφους ημιπολύτιμους λίθους, καθώς και πολύτιμα μέταλλα και νομίσματα που αποκαλύπτουν τη διαχρονική κληρονομιά των ελληνιστικών καλλιτεχνών και τη βαθιά επιρροή τους στη ρωμαϊκή τέχνη.
Κοιμώμενος Ερμαφρόδιτος (Παλάτσο αλ Τέρμε, Ρώμη)
Στόχος των επιμελητών της έκθεσης είναι η διάδοση του πολιτισμού και της τεχνικής καινοτομίας της ελληνιστικής περιόδου. Άλλωστε, πρόκειται για μια ιστορική συνεργασία του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης με το Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο, από το οποίο και προέρχεται το ένα τρίτο των εκθεμάτων.
Παράλληλα, τα υπόλοιπα εκθέματα εκπροσωπούν πολυάριθμα εξέχοντα μουσεία της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Μαρόκου, της Τυνησίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και χωρών της Ευρώπης, με την πλειοψηφία τους να αποτελείται από αντικείμενα που δεν έχουν ποτέ πριν απομακρυνθεί από τις μουσειακές συλλογές τους.