Ρίγη συγκίνησης για τους Έλληνες που ζουν στο Σίδνεϊ, απορία στους Αυστραλούς που ίσως δεν έχουν δει παρόμοιες εικόνες από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα. Επταμελές άγημα της Προεδρικής Φρουράς ταξίδεψε μέχρι την Αυστραλία για την 75η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης, αποδίδοντας τιμές σε Έλληνες και ANZACs που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι Εύζωνες, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής, το Σάββατο ανέλαβαν τη φρούρηση του κενοταφίου στο μνημείο του Martin Place, όπως ακριβώς και στον Άγνωστο Στρατιώτη.
Το άγημα πήρε και ειδική άδεια ώστε να εκτελεί τις αλλαγές φρουράς με τον ίδιο τρόπο όπως στην Αθήνα, δηλαδή με πεζή πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Σίδνεϊ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ρ/σ SBS Greek, η παρουσία των Ευζώνων στην Αυστραλία έγινε πραγματικότητα χάρη στις προσπάθειες της Ελληνικής Λέσχης Σίδνεϊ. Το άγημα θα φρουρεί το μνημείο και στις 27 Απριλίου, ημέρα Εθνικής Εορτής της Αυστραλίας (ANZAC Day), όπου χιλιάδες πολίτες συγκεντρώνονται την ώρα που ξημερώνει για να αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντες.
Οι εκδηλώσεις μνήμης του Σαββάτου ξεκίνησαν από το Πολεμικό Μνημείο στο Hyde Park, παρουσία πάντα του τιμητικού αγήματος από την Ελλάδα. Το μεσημέρι, πάνω από 90 φορείς κατέθεσαν στεφάνι στο κενοτάφιο του Martin Place. Ανάμεσά τους ο επιτελάρχης του ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γκατζογιάννης, και ο αντισυνταγματάρχης Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος – και οι δύο αξιωματικοί εκπροσώπησαν την Ελλάδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
(Φωτ.: SBS Greek)
Ο κυβερνήτης Ντέιβιντ Χάρλεϊ στην ομιλία του επισήμανε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Αυστραλίας σφυρηλατήθηκαν κυρίως στα πεδία των επιχειρήσεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανεξάρτητα από την έκβαση της εκστρατείας των ANZACs στην Ελλάδα και τη Μάχη της Κρήτης.
Από τις πλέον συγκινητικές στιγμές των εκδηλώσεων ήταν η παρασημοφόρηση, εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, δύο Αυστραλών που πολέμησαν στην Ελλάδα.
(Φωτ.: SBS Greek)
Το ένα παράσημο το παρέλαβε ο ίδιος ο 97χρονος Τόμας Ρίτσαρντ Τζορτζ Λι, ο οποίος στα 21 του πήρε μέρος με τους ANZACs στις πολεμικές επιχειρήσεις πρώτα στην ηπειρωτική Ελλάδα και στη συνέχεια στην Κρήτη. Το δεύτερο παράσημο το παρέλαβε ο εγγονός του Τσαρλς Νόρμαν Μπέινταν. Ο Αυστραλός στρατιωτικός, που εδώ και 15 χρόνια δεν βρίσκεται στη ζωή, πολέμησε στην Κρήτη και κρατήθηκε αιχμάλωτος από τους Γερμανούς.