Υπογραφές, προκειμένου να πειστεί η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και να αλλάξει την (από το 2004) απόφασή της, με την οποία αναγνωρίζει τα Σκόπια προσωρινά με την ονομασία Μακεδονία, συγκεντρώνει μέσω διαδικτύου η Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ. Πρόκειται για παγκόσμια εκστρατεία –η οποία ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες– έχει το μότο «Αυτό δεν είναι το όνομά σου» και τη στηρίζει και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ Δημήτρης Χατζής, μέσω επικοινωνίας με skype από την Βοστώνη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Η Ελλάδα της κρίσεως και τα εθνικά ζητήματα», την οποία συνδιοργάνωσαν στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στη Θεσσαλονίκη, η Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ, η Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος–Αυστραλίας και η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία Ελλάδος.
Όπως είπε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιάννης Αθανασιάδης, η προσπάθεια γίνεται ενόψει των εκλογών στις ΗΠΑ.
Στόχος είναι μέχρι τη διεξαγωγή τους να έχουν συγκεντρωθεί τουλάχιστον τρία με τέσσερα εκατομμύρια υπογραφές. Μάλιστα, ο Γ. Αθανασιάδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η προσπάθεια θα στεφθεί με επιτυχία και οι ΗΠΑ θα αλλάξουν τελικά την απόφασή τους και θα αποκαλούν μελλοντικά τη FYROM με άλλο όνομα.
Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιάννης Αθανασιάδης
«Φεστιβάλ» παραδοσιακών χορών
Το χαρακτήρα ενός όμορφου «φεστιβάλ» παραδοσιακών χορών από διάφορα μέρη της χώρας, το οποίο έδωσε τη δική του νότα και ξεσήκωσε τον κόσμο, πήρε σε μεγάλο βαθμό η εκδήλωση.
Κατά τη διάρκειά της και μεταξύ των ομιλιών παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Παραμυθιάς, ο Σύλλογος Μικρασιατών Νικομήδειας «Οι Κιζδερβενιώτες», ο Σύλλογος Κρητών Θεσσαλονίκης «Οι Βρακοφόροι», ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλύρου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Καλλίστη» Καλαμαριάς, το Χορευτικό Χαλάστρας Κοινωνικού-Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα.
Την εκδήλωση έκλεισαν επιλεγμένοι χορευτές από συλλόγους–μέλη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, οι οποίοι προκάλεσαν ενθουσιασμό στους παραβρισκόμενους με τη σέρρα. Τους χορευτές συνόδευε με τη λύρα του ο Γιώργος Πουλαντζακλής, ενώ νταούλι έπαιξε ο Μπάμπης Κυρμανίδης.
Οι ομιλίες
Χρήσιμα ιστορικά στοιχεία για το μακεδονικό ζήτημα, για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής, αλλά και τα θέματα του Αιγαίου Πελάγους και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), παρουσίασαν οι κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης.
Ο αναπλ. καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ Ιάκωβος Μιχαηλίδης (δεξιά)
Ειδικότερα, ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιάκωβος Μιχαηλίδης μίλησε για το μακεδονικό –τις εξελίξεις από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και τη σημερινή κατάσταση– και υποστήριξε ότι η υπόθεση δεν έχει κριθεί σε βάρος της Ελλάδας. Τόνισε ότι το θέμα θα απασχολεί για αρκετές δεκαετίες ακόμα και εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα δε θα βγει ηττημένη από την υπόθεση, αρκεί να υπάρξει ψυχραιμία και μεθοδευμένη στρατηγική.
Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Στάθης Πελαγίδης, μίλησε για το «λευκό θάνατο» που αντιμετώπισαν από τους Νεότουρκους οι Έλληνες της Ανατολής με τους μαζικούς εκτοπισμούς και τις πορείες θανάτου. Από τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων και μέχρι το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου εκτοπίστηκαν συνολικά 774.235 Έλληνες, εκ των οποίων επέζησε μόνο το 10%.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον «ερυθρό θάνατο» που αντιμετώπισαν κυρίως οι Έλληνες του Πόντου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότερα από 353.000 άτομα από άγρια, ειδεχθή και ωμά εγκλήματα και να καταστραφούν ολοσχερώς περίπου 800 οικισμοί.
«Εφόσον πάρθηκε απόφαση για χρήση των όπλων, συντελέστηκε Γενοκτονία και όχι εθνοκάθαρση ή διωγμός. Τα θύματα πρέπει να συμπεριληφθούν στους εθνομάρτυρες του γένους», σημείωσε ο Σ. Πελαγίδης.
Ιστορικά στοιχεία για το καθεστώς του Αιγαίου και για τη δυνατότητα της Ελλάδας να ανακηρύξει θαλάσσια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, παρουσίασε ο δικηγόρος Διεθνούς Δικαίου και συγγραφέας δρ. Θαλής Μυλωνάς.
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας
Κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών, ο Γ. Αθανασιάδης τόνισε ότι «δε θα δεχτούμε ούτε και σε σύνθετη ονομασία το όνομα Μακεδονία και θα αγωνιστούμε γι’ αυτό», ενώ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας προέτρεψε τον κόσμο «να θυμηθούμε τα λόγια του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική». Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου σημείωσε ότι τη γειτονική χώρα «ακόμα κι αν την αναγνωρίσουν όλα τα κράτη του κόσμου με το όνομα Μακεδονία, δε θα έχει νομιμοποίηση, αν δεν την αναγνωρίσουν οι Έλληνες».
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, Στέλιος Κυριμλής –κι αυτός μέσω skype από την Βοστώνη– κατηγόρησε προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα και υπουργούς της κυβέρνησης, επειδή αποκάλεσαν τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία, ενώ ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος–Αυστραλίας Μιχάλης Χρυσανθόπουλος μίλησε για ελληνική μειονότητα στα Σκόπια, τους οποίους «αν τους διεκδικήσουμε, θα σταματήσουν αυτοί οι νεοκομιτατζήδες να λένε αυτά που λένε σήμερα».
- Κείμενο, φωτο: Ρ. Κοντογιαννίδης