Το ημερολόγιο γράφει 12 Απριλίου 1961. Τα ρολόγια δείχνουν 09:07, ώρα Μόσχας. Αυτή η Τετάρτη μετά το Πάσχα έμελλε να μείνει στην Ιστορία της ανθρωπότητας ως η μέρα που ο άνθρωπος πέταξε στο διάστημα. Ο Σοβιετικός πιλότος Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν, μετά από μήνες σκληρής εκπαίδευσης, μπαίνει στο «Βοστόκ 1».
Έπειτα από 108 λεπτά πτήσης, και αφού μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, ο ύψους 1,58 (για να χωράει στην κάψουλα) Γκαγκάριν είναι πλέον ήρωας.
Μάλιστα, από τη στιγμή που το «Βοστόκ 1» ήταν σε ελλειπτική τροχιά, το Σοβιετικό Επιτελείο τον προήγαγε σε Ταγματάρχη, για την περίπτωση που δεν γυρνούσε ζωντανός. Για την ακρίβεια, είχαν προνοήσει και είχαν ετοιμαστεί τρία δελτία Τύπου για την αποστολή: ένα για την περίπτωση επιτυχίας, και δύο για την περίπτωση αποτυχίας.
Ο Γιούρι Γκαγκάριν δεν είχε τον έλεγχο του σκάφους επειδή κανείς δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει πώς οι συνθήκες της πτήσης θα τον επηρέαζαν βιολογικά και ψυχολογικά· ο συνδυασμός για να ξεκλειδώσει το χειριστήριο υπήρχε σε ένα σφραγισμένο φάκελο που είχε μαζί του. Το σκάφος ελεγχόταν από τη Γη, από ένα επιτελείο τεχνικών και επιστημόνων.
Η αποστολή τελείωσε στις 10:55, ώρα Μόσχας. Η προσγείωση του Γιούρι Γκαγκάριν δεν έγινε μαζί με την κάψουλα.
Σε ύψος 7 χιλιομέτρων μετά την είσοδο στην ατμόσφαιρα πήρε εντολή και χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα. Μία γυναίκα, η εγγονή της και η… αγελάδα τους στην πόλη Τακτάροβα ήταν οι πρώτοι μάρτυρες της επιτυχούς διαστημικής αποστολής από τη Σοβιετική Ένωση.
«Κοιτάζω τη Γη και είναι τόσο όμορφη». Αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις του ανθρώπου στο διάστημα. Εκπρόσωπός του, ο Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.