Το βραβείο του Ιδρύματος Alfred Toepfer, για σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα του πολιτισμού, απονεμήθηκε φέτος στον Θεόδωρο Κουρεντζή, τον Έλληνα διευθυντή ορχήστρας και συνθέτη που εδώ και χρόνια διαπρέπει στη Ρωσία, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα dw.com. Τα τελευταία χρόνια διευθύνει την όπερα του Περμ, ενώ είναι ο ιδρυτής του παγκοσμίου φήμης μουσικού συνόλου και χορωδίας MusicAeterna με έδρα το Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας.
Η γερμανική επιτροπή, αποτελούμενη από τον πρόεδρο της Μουσικής Ακαδημίας της Βαϊμάρης Κρίστοφ Στελτς, την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Μπετόβεν της Βόννης Νίκι Βάγκνερ, έγκριτους Γερμανούς δημοσιογράφους και συγγραφείς ανέδειξε την ιδιαιτερότητα του έργου του 44χρονου Έλληνα καθώς και την αποφασιστικότητά του να αντιταχθεί στους κανόνες που θέτει σήμερα η εύπεπτη μουσική βιομηχανία.
Ο Θ. Κουρεντζής διευθύνει την MusicAeterna στο έργο «Firebird» του Ιγκόρ Στραβίνσκι
«Ο κόσμος της μουσικής θα μπορούσε να μάθει πολλά από την όπερα του Περμ», έγραφε πρόσφατα η γερμανική εφημερίδα Die Zeit σε ένα διθυραμβικό αφιέρωμα. Το «ΚAIROS-Preis», όπως ονομάζεται το βραβείο του γερμανικού ιδρύματος με έδρα το Αμβούργο, απονέμεται σε ανθρώπους των ευρωπαϊκών γραμμάτων και τεχνών που κομίζουν κάτι νέο, ο καθένας στο είδος του.
Το όνομα του βραβείου είναι εμπνευσμένο από τον «Καιρό», την αρχαιοελληνική μυθική θεότητα που υποδήλωνε την ευνοϊκή στιγμή, τη σωστή συγκυρία.
Το βραβείο ξεκίνησε να απονέμεται το 2007 και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 75.000 ευρώ, γεγονός που το καθιστά ένα από τα πιο ακριβοθώρητα στην Ευρώπη. Ο 44χρονος Έλληνας μουσικός θεωρείται «διάδοχος» των μεγάλων μαέστρων της σπουδαίας ρωσικής σχολής. Όλα του τα κοντσέρτα είναι sold out μήνες νωρίτερα, και ο ίδιος είναι δημοφιλής σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Είναι ενδεικτικό ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δηλώνει θαυμαστής του, ενώ μέχρι και η χήρα του Σοστακόβιτς κατέβηκε στο καμαρίνι του να τον συγχαρεί μετά από μία παράσταση της Λαίδης Μακμπέθ του Μτενσκ.