Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 2 εκατ. ανασφάλιστοι που αναζητούν περίθαλψη. Ανάμεσά τους πρόσφυγες και μετανάστες που δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Για αυτές τις ευαίσθητα κοινωνικές ομάδες το υπουργείο Υγείας στήνει ένα «δίχτυ» προστασίας, με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που είναι ήδη σε ισχύ από τις 4 Απριλίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, με τις νέες ρυθμίσεις το Δημόσιο θα καλύπτει τις εξετάσεις (εργαστηριακές και άλλες) καθώς τη νοσηλεία των ανασφάλιστων, σε δομές του ΠΕΔΥ και στα νοσοκομεία. Σε πρώτη φάση δεν θα καλύπτεται η επίσκεψη σε συμβεβλημένους γιατρούς. Ακόμα, θα παρακάμπτονται οι τριμερείς επιτροπές προκειμένου, ακόμα και αν το βιβλιάριο πρόνοιας έχει λήξει, οι πολίτες να παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Σε αυτούς που δεν έχουν ΑΜΚΑ, δηλαδή πρόσφυγες και μετανάστες που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, τα νοσοκομεία θα δίνουν μια κάρτα εξάμηνης διάρκειας που θα εξασφαλίζει πρόσβαση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη.
Στην Ελλάδα, 300.000 άνθρωποι έχουν βιβλιάριο απορίας, με κόστος για τον προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.
Οι ανασφάλιστοι που μπαίνουν κάτω από το «δίχτυ» προστασίας θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα το οποίο δεν ξεπερνά τα 2.400 ευρώ, ενώ όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «τουλάχιστον 170.000 οικογένειες, δηλαδή 400.000 άτομα, εμπίπτουν στις προϋποθέσεις που τίθενται για όσους εντάσσονται στο πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης».
Όπως εξήγησε η Θεανώ Φωτίου, από την 1η Ιανουαρίου 2017 στόχος είναι να μπουν 700.000 στο πρόγραμμα με το ελάχιστο εισόδημα αλληλεγγύης, η δαπάνη του οποίου ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ, και θα εφαρμοστεί αρχικά σε 30 δήμους της χώρας.