Περίπου 200-250 άτομα την ημέρα, οι περισσότεροι ηλικίας από 30 έως 50 ετών, επισκέπτονται την έκθεση φωτογραφίας «Χωρίς παρελθόν δεν υπάρχει μέλλον, η οποία φιλοξενείται σε χώρο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, προσέλευση που θεωρείται αρκετά σημαντική.
Οι 1.070 φωτογραφίες με κτίσματα, εκκλησίες, τοποθεσίες, ελληνικές επιγραφές, αλλά και πρόσωπα από τα συνολικά 49 ελληνικά χωριά της Γεωργίας δημιουργούν διαφορετικά αλλά σε κάθε περίπτωση έντονα συναισθήματα.
Κάποιοι χαίρονται που μαθαίνουν περισσότερα πράγματα για τον ελληνισμό της Γεωργίας, άλλοι απορούν επειδή δεν γνώριζαν το μέγεθος και το βάθος της πολυετούς ιστορίας του, κάποιοι –συνήθως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία– με κομμένη την ανάσα ψάχνουν να βρουν το σπίτι που άφησαν πριν από λίγα χρόνια, και άλλοι ξεσπούν σε δάκρυα συγκίνησης, όταν βλέπουν γνώριμους δρόμους, κεραμοσκεπές και καλντερίμια.
Από τις φωτογραφίες της έκθεσης
Όπως λέει στο pontos-news.gr η Ανατολή Καρυπίδου, μία από την ομάδα των πέντε νέων Ποντίων από τη Γεωργία που τράβηξαν τις φωτογραφίες και πραγματοποίησαν την έκθεση, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας κοπέλας η οποία δεν γνώριζε για την έκθεση, και την είδε όταν πήγε στο δημαρχείο προκειμένου να διευθετήσει μια υπόθεσή της.
«Σταμάτησε σε μια φωτογραφία και είπε φωναχτά “αυτό είναι το χωριό μου, τα Κούρικα Ατζαρίας”. Αμέσως πήρε τη μαμά της τηλέφωνο και άρχισε να της το λέει, κλαίγοντας από χαρά και συγκίνηση. Επίσης, υπάρχουν υπάλληλοι του δημαρχείου οι οποίοι κατεβαίνουν και βλέπουν στις φωτογραφίες χωριά των γονιών τους, ενώ αρκετοί είναι οι επισκέπτες που απορούν με θαυμασμό βλέποντας τις φωτογραφίες, αφού δεν γνώριζαν ότι υπάρχουν τόσα πολλά ελληνικά χωριά στη Γεωργία. Ακόμα και ο πρόξενος της Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη, Μουχράτ Γκουλαγκασβίλι, απόρησε με τις φωτογραφίες και μας είπε “εσείς γνωρίζετε καλύτερα τη χώρα μου από εμένα”», τονίζει η Ανατολή Καρυπίδου.
Παράλληλα, εκφράζει τη βεβαιότητά της ότι τις επόμενες μέρες, και μέχρι να ολοκληρωθεί η παρουσίαση της έκθεσης (14 Απριλίου), θα έρθει πολύ περισσότερος κόσμος να την δει. Σε αυτό θα βοηθήσει ο χώρος που παρουσιάζεται –από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης περνά καθημερινά πολύς κόσμος–, αλλά και η διαφήμιση που γίνεται από στόμα σε στόμα.
Σε μία ώρα 200 χρόνια ιστορίας
Φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, και με χόμπι τη φωτογραφία, ήταν οι πέντε νεοπρόσφυγες Πόντιοι από τη Γεωργία (Ανατολή Καρυπίδου, Μαρία Πλις, Δαμιανός Μαξίμωβ, Γιώργος Κωστίδης και Γιάννης Ονουφριάδης), όταν το καλοκαίρι του 2012 αποφάσισαν να επισκεφθούν τα 49 ελληνικά χωριά της Γεωργίας και να τραβήξουν τις φωτογραφίες.
Γ. Κωστίδης, Δ. Μαξίμωβ, Μ. Γκουλαγκασβίλι, Αν. Καρυπίδου, Μ. Πλις, Γ. Καρυπίδης, με τον εκπρόσωπο του Γεωργιανού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη
Ο αρχικός τους στόχος επετεύχθη, γυρνώντας πέτρα-πέτρα ολόκληρη την περιοχή, ωστόσο, μιλώντας με ηλικιωμένους Ποντίους της περιοχής, «γεννήθηκε» στο μυαλό τους και μία ακόμα (πιο δύσκολα πραγματοποιήσιμη αλλά ιδιαιτέρως ελκυστική) ιδέα. Να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ και να παρουσιάσουν σε αυτό σημαντικότατες μαρτυρίες από Έλληνες της περιοχής, ώστε να γίνει αντιληπτός ο τρόπος ζωής τους στα δύσκολα σοβιετικά χρόνια αλλά και σήμερα.
«Προσπαθήσαμε μέσα σε μία ώρα να συμπεριλάβουμε και να παρουσιάσουμε 200 χρόνια ιστορίας. Δύσκολο το εγχείρημα και μας βοήθησαν σ’ αυτό γνώστες του αντικειμένου, αλλά κι εμείς κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε», λέει η Ανατολή, σημειώνοντας ότι το ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστεί από την Παρασκευή 8 μέχρι και την Τρίτη 12 Απριλίου, 19:00-20:00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Μανόλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.
Από την προβολή του ντοκιμαντέρ
Συνολικά η ομάδα των νεαρών Ποντίων έχει τραβήξει 40.000 φωτογραφίες από τα ελληνικά χωριά της Γεωργίας και στην έκθεση παρουσιάζονται οι 1.070 καλύτερες. Αυτές θα τις προβάλει και σε ιστοσελίδα που θα δημιουργήσει το επόμενο διάστημα.
«Στόχος μας είναι να έχουν όλοι εύκολη πρόσβαση σ’ αυτές, διότι βγάλαμε τις φωτογραφίες για να δει τα χωριά μας ο κόσμος. Θα είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι ακόμα κι αν ο ελληνικός λαός μάθει έστω δύο περισσότερα πράγματα για τους Έλληνες της Γεωργίας», καταλήγει η Ανατολή Καρυπίδου.
- Η έκθεση «Χωρίς παρελθόν δεν υπάρχει μέλλον» είναι ανοιχτή, με ελεύθερη είσοδο, κάθε μέρα από τις 10:00 έως τις 20:00. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά, και στόχος των δημιουργών της είναι από το ερχόμενο φθινόπωρο να φιλοξενηθεί και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης