Αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αρχαίας ιστορίας ολόκληρου του ελληνικού έθνους, αλλά η έρευνα που έχει γίνει σε αυτόν, αν και αναδεικνύει αρκετές πτυχές από την εποχή της ρωμαιοκρατίας, εντούτοις κάθε φορά εξετάζει επιμέρους γεωγραφικές ζώνες. Ο Παρευξείνιος χώρος (γιατί περί αυτού πρόκειται) μελετημένος αποσπασματικά, είναι ένα «μυστήριο» που ξεκλειδώνει πολλά και καίρια ζητήματα της ιστορικής εξέλιξης του ελληνισμού.
Σε αυτή την επιστημονική πρόσκληση η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών απαντά με ένα διήμερο συμπόσιο-σταθμό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παγκόσμια αρχαιολογική και ιστορική κοινότητα.
Έτσι, τον Μάιο αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα η αφρόκρεμα των επιστημόνων που ασχολούνται με το συγκεκριμένο πεδίο προκειμένου να λάβουν μέρος στις εργασίες του συμποσίου «Ο Εύξεινος Πόντος την εποχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας».
Για πρώτη φορά, η αρχαιολογική, η ιστορική, η επιγραφική και η νομισματική έρευνα θα βρεθούν μαζί, και για πρώτη φορά θα γίνει μια συνολική, συνθετική προσέγγιση των επιστημονικών πορισμάτων από κάθε γεωγραφική περιφέρεια του Εύξεινου Πόντου. Επί τάπητος θα τεθούν ζητήματα όπως ο εκχριστιανισμός και η αλλαγή των θρησκευτικών δοξασιών, η ανάπτυξη των Γραμμάτων και των Τεχνών, η διατήρηση των ελληνικών παραδόσεων, τα οικονομικά δίκτυα, οι αλλαγές στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας, η πολυπολιτισμικότητα.
Η ΕΠΜ αφιερώνει το συμπόσιο στη μνήμη του αρχαιολόγου Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη.
Η επίσημη έναρξη θα γίνει την Πέμπτη 5 Μαΐου στα γραφεία της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, ενώ οι εργασίες του συμποσίου (6-7 Μαΐου) θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο στο Φάληρο. «Ο Εύξεινος Πόντος και η ρωμαϊκή οικουμένη» είναι το θέμα της εναρκτήριας ομιλίας του Άγγελου Χανιώτη, σε μια ημέρα που περιλαμβάνει προβολή ντοκιμαντέρ για το έργο του Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη και ξενάγηση από τη Λένα Καλπίδου στο Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού.
Την επιστημονική επιτροπή του συμποσίου απαρτίζουν ο καθηγητής του πανεπιστημίου Έξετερ Ντέιβιντ Μπράουντ, ο επίκουρος καθηγητής στο Δημοκρίτειο Ηλίας Πετρόπουλος, και ο καθηγητής στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών του Πρίνστον Άγγελος Χανιώτης.
Οι εργασίες είναι χωρισμένες σε επτά συνεδρίες. Στην ενότητα «Θράκη, Προποντίδα, δυτική ακτή του Εύξεινου Πόντου» θα υπάρξουν τέσσερις εισηγήσεις, ενώ ο καθηγητής Αλεξάντερ Μασλένικοφ θα παρουσιάσει το πρόσφατο αρχαιολογικό έργο στον Βορρά του Εύξεινου Πόντου. Πέντε εισηγήσεις θα υπάρξουν και στη θεματική «Αστικά κέντρα και αρχαιολογία στη νότια ακτή του Εύξεινου Πόντου», ενώ η πρώτη μέρα του συμποσίου θα κλείσει με τέσσερις εισηγήσεις στη θεματική «Αστικά κέντρα, ιστορία και αρχαιολογία του Πόντου».
Η δεύτερη ημέρα θα ξεκινήσει με τη θεματική «Η βόρεια ακτή του Πόντου και το βασίλειο του Βοσπόρου» και θα συνεχιστεί με τις θεματικές «Η ανατολική ακτή του Πόντου» και «Οικονομικά δίκτυα». Στην έβδομη και τελευταία συνεδρία θα υπάρξει μία εισήγηση για τον εκχριστιανισμό του Πόντου και θα γίνει ο απολογισμός του συμποσίου.
Η παρακολούθηση των εργασιών είναι δωρεάν. Θα υπάρχει παράλληλη μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά και αντίστροφα. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης, ενώ τα πρακτικά του συμποσίου θα δημοσιευθούν στο Αρχείον του Πόντου, σε ειδικό τόμο.
Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το πρόγραμμα του συμποσίου «Ο Εύξεινος Πόντος την εποχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας».