Φέτος το Πάσχα θα το γιορτάσουμε αρκετά αργοπορημένα· συνέπεσε με την Πρωτομαγιά και αυτό βέβαια μας δημιουργεί πρόβλημα στον εορτασμό, κυρίως στις κεντρικές μας εκκλησίες. Η χρονική διαφορά του εορτασμού των Ορθοδόξων από το Πάσχα των λοιπών χριστιανικών δογμάτων είναι πάνω από ένα μήνα. Ίσως να είναι η περίπτωση της μεγαλύτερης διαφοράς και χρονικής περιόδου. Παλαιότερα αναφερθήκαμε στο θέμα του υπολογισμού της ημέρας εορτασμού και προς ενημέρωση επαναδημοσιεύουμε το παρακάτω γραπτό:
«Πολλοί αλλόθρησκοι, αλλά και χριστιανοί διαφόρων δογμάτων διερωτώνται γιατί οι χριστιανοί δεν εορτάζουν όλοι μαζί το Πάσχα.
»Σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπως έλεγε ο μεγάλος φιλόσοφος Σωκράτης, πρέπει να καταφεύγουμε στη γνώμη των ειδικών, για το λόγο αυτό είχα ρωτήσει το έτος 2002 τον αείμνηστο π. Μελέτιο Σακκουλίδη, ο οποίος πολύ πρόθυμα και απλά με είχε δώσει την απαραίτητη εξήγηση. Το Πάσχα κάθε χρόνο το γιορτάζουμε, ως ορθόδοξοι χριστιανοί, την 1η Κυριακή μετά την 1η Πανσέληνο μετά την Εαρινή Ισημερία.
Εαρινή Ισημερία – 1η Πανσέληνος – 1η Κυριακή
Εάν η πρώτη Πανσέληνος συμπέσει με Κυριακή τότε οι ρωμαιοκαθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα, (φέτος το Πάσχα των άλλων δογμάτων γιορτάστηκε στις 27 Μαρτίου). Οι ορθόδοξοι όμως περιμένουν την επόμενη Κυριακή καθώς επίσης δεν εορτάζουν το Πάσχα εάν δεν παρέλθει το Πάσχα των Εβραίων (φέτος το Πάσχα των Εβραίων ήταν στις 23 Απριλίου). Με τον τρόπο αυτό έχουμε μία ή δύο εβδομάδες διαφορά στον εορτασμό του Πάσχα.
Φέτος όμως έχουμε πάνω από ένα μήνα και αυτό συμβαίνει όταν η Εαρινή Ισημερία συμπίπτει με Πανσέληνο και είναι Κυριακή.
»Στην περίπτωση αυτή οι ορθόδοξοι περιμένουν να περάσουν κανονικά τρεις Κυριακές και μετά να γιορτάσουν. Αυτά τα τεκταινόμενα για τον υπολογισμό. Το ωραιότερο θα είναι να συμφωνήσουν όλοι οι χριστιανοί και να γιορτάζουμε το Πάσχα όλοι μαζί. Αιωνία η μνήμη και πάλι του π. Μελετίου».
Φέτος μια σπάνια περίπτωση συνέπεσε με την 1η Μαΐου και ως γνωστό, ενώ η Πρωτομαγιά γιορτάζονταν στη χώρα μας και στην πόλη μας, ως ημέρα ανοίξεως και λουλουδιών (Bahar Ve Çiçek Bayrami) και ήταν επίσημη αργία, το 1977 δημιουργήθηκαν επεισόδια κυρίως στην περιοχή Ταξίμ, ποδοπατήθηκαν και πέθαναν πολλά άτομα, μεταξύ των και ομογενείς, και έκτοτε η μέρα έγινε ημέρα τρόμου.
Η απαγόρευση του εορτασμού της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Ταξίμ κάθε χρόνο προκαλεί επεισόδια από ομάδες, οι οποίες επιμένουν να την γιορτάσουν εκεί, ειρηνικά για να τιμήσουν τη μνήμη των αποβιωσάντων, δεν δίδεται η άδεια και τα επακόλουθα γνωστά κάθε χρόνο.
Το πρόβλημα, όμως, κυρίως για την ομογένεια της Πόλης, είναι πώς θα γιορτάσουμε φέτος το Πάσχα; Καλό θα είναι από τώρα να μελετηθεί το θέμα.
Αντώνης Στεφ. Παριζιάνος
Πρόεδρος Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων
- Αναδημοσίευση: www.rumvader.org