Στον έλεγχο του συριακού στρατού βρίσκεται από το Σάββατο η Παλμύρα, η πόλη-σύμβολό της αρχαιότητας και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Οι δυνάμεις του Άσαντ, με τη βοήθεια των ρωσικών δυνάμεων, ανακατέλαβαν τη «Νύμφη της Ερήμου», που από τον Μάιο του 2015 ήταν στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους.
Η Παλμύρα βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος όταν οι τζιχαντιστές ανατίναξαν τους αρχαίους ναούς του Βάαλ-Δία και του Βήλου, καθώς και την «Αψίδα του Θριάμβου», αλλά και όταν εκτέλεσαν μέσα στο εντυπωσιακό ρωμαϊκό θέρετρο τον πρώην διευθυντή Αρχαιοτήτων της Παλμύρας, τον 82χρονο Χάλεντ αλ Άσααντ.
Ο διευθυντής της υπηρεσίας Μουσείων και Αρχαιοτήτων της Συρίας δηλώνει ότι οι περισσότεροι από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που καταστράφηκαν είναι δυνατό να αποκατασταθούν, μέσα σε μια πενταετία, και η αρχαία πόλη «να ξαναγίνει όπως ήταν πριν».
Ο Μααμούν Αμπντελκαρίμ σημειώνει ότι περίμενε το χειρότερο, και ότι εξεπλάγη ευχάριστα από το γεγονός ότι πολλά από τα μνημεία, όπως η Αγορά, τα λουτρά, το ρωμαϊκό θέατρο και τα τείχη τις πόλης έχουν παραμείνει σχεδόν ανέπαφα, με ελάχιστες ζημιές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πιο ευχάριστη είδηση είναι ότι το Λιοντάρι, το περίφημο άγαλμα βάρους 15 τόνων που κοσμούσε την είσοδο της Παλμύρας, μπορεί να ξανασυναρμολογηθεί καθώς τα κομμάτια του παραμένουν εκεί.
Το Ruptly μεταδίδει ότι με εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν η Ρωσία θα διαθέσει μηχανικούς και ρομπότ για την εξουδετέρωση ναρκών και εκρηκτικών στην ευρύτερη περιοχή της Παλμύρας.