Με ποντιακή λύρα και χορούς τίμησαν της επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 οι Έλληνες του Νοβοροσίσκ. Η εκδήλωση, που έγινε στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας, έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Πολιτισμού της πόλης.
Την αποθέωση γνώρισε ο Λάζαρος Παπαδόπουλος με τη λύρα του, ερμηνεύοντας μαζί με τους μαθητές του το «Αητέντς επαραπέτανεν».
Θερμή υποδοχή επιφύλαξε το κοινό και στους μαθητές του καθηγητή Σταύρου Καλιμιτρίδη, που πήγε στο Νοβοροσίσκ από την Ελλάδα, οι οποίοι απήγγειλαν ποιήματα για την Ελληνική Επανάσταση.
O Λάζαρος Παπαδόπουλος με τη λύρα του, ερμηνεύοντας μαζί με τους μαθητές του το «Αητέντς επαραπέτανεν»
Το χορευτικό συγκρότημα «Φωτεινή» παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς, με τη μερίδα του λέοντος να καταλαμβάνουν οι ποντιακοί και οι κρητικοί χοροί.
«Ο σπουδαίος ελληνικός πολιτισμός, που πηγαίνει πίσω χιλιάδες χρόνια, σε μια ορισμένη ιστορική στιγμή τέθηκε υπό τον οθωμανικό ζυγό και παρέμεινε στην άγνοια και στο σκοτάδι για 400 χρόνια. Στις 25 Μαρτίου του 1821 –ημέρα ορόσημο για την ελληνική ιστορία– άρχισε ο αγώνας για την απελευθέρωση του ελληνικού λαού, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να ανακτήσουν ξανά την ευτυχία και την ελευθερία. Το πιο σημαντικό για έναν άνθρωπο, οποιασδήποτε εθνικότητας, είναι να νιώθει ελεύθερος και ευτυχής» δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων του Νοβοροσίσκ, Ανατόλι Γκούροφ.
Επίσης, σημείωσε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής του πληθυσμού το 1912, οι Έλληνες καταλάμβαναν τη δεύτερη θέση μεταξύ των κατοίκων του Νοβοροσίσκ. Σήμερα είναι λιγότεροι αλλά εξακολουθούν να αποτελούν την τρίτη πληθυσμιακή ομάδα στην περιοχή.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σήμερα στο Νοβοροσίσκ κατοικούν περίπου 2.500 Έλληνες, ενώ σε όλη τη Ρωσία πάνω από 90.000.
Στο φουαγέ του κτηρίου στήθηκαν πίνακες με πληροφορίες για τους ήρωες του ’21 που συμμετείχαν στον απελευθερωτικό αγώνα της Ελλάδας.
Η παρουσιάστρια της συναυλίας Έλενα Παπαδοπούλου ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και τους διοργανωτές της εκδήλωσης.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Νοβοροσίσκ Φραγκίσκος Κωστελλένος, και ο ακόλουθός του Κωνσταντίνος Κτενίδης.