Η ομογένεια του Σίδνεϊ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων των ANZAC’s στο Μακεδονικό Μέτωπο και 75 χρόνων από την (λεγόμενη από τους Αυστραλούς) Εκστρατεία της Ελλάδας, ετοιμάζει 400 μαρμάρινες πλάκες, με δίγλωσσες επιγραφές, οι οποίες σχετίζονται με τον Ελληνισμό και τους ANZACs.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα neoskosmos.com, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σίδνεϊ για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, έγινε γνωστό ότι θα τοποθετηθούν 400 αντίγραφα επιγραφής στήλης αρχαίων Αθηναίων σε δημόσιους χώρους (μουσεία, λέσχες, γραφεία δημοσίων υπηρεσιών, σχολεία) σε ολόκληρη τη Νέα Νότια Ουαλία.
Πρόκειται για μαρμάρινα αντίγραφα στήλης που εγέρθηκε το 447 π.Χ. εις μνήμη των πεσόντων Αθηναίων σε εκστρατείες της πόλης στη Θρακική Χερσόνησο (Καλλίπολη). Η στήλη φέρει τα ονόματα των πεσόντων οπλιτών μαζί με τα ακόλουθα λόγια: «Oίδε παρ’ ελλέσποντον απόλεσαν αγλαόν έβεν βαρνάµενοι, σφετέραν δ’ εύκλέϊσαµ πατρίδα, όστ’ εχθρός στενάχεµ πολέµο θέρος εκκοµίσαντας, αυτοίς δ’ αθάνατον µνεµ’ αρετες έθεσαν».
Ο πολιτειακός πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Ν.Ν. Ουαλίας Γ. Καλλιμάνης, ο γενικός πρόξενος δρ Σ. Κυρίμης
και το στέλεχος του Παναρκαδικού Συλλόγου Π. Σουλελές με την αναμνηστική πλάκα (φωτ.: neoskosmos.com)
Η στήλη βρίσκεται στο Επιγραφικό Μουσείο των Αθηνών από το 1881. Ο Αυστραλός ποιητής και ελληνιστής Κρίστοφερ Μπρέναν έστρεψε την προσοχή των αυστραλιανών Αρχών στην επιγραφή το 1932. Το αυστραλιανό Πολεμικό Μουσείο έκανε τις κατάλληλες εργασίες και γύψινο αντίγραφο έφθασε στη Μελβούρνη το Φεβρουάριο του 1936. Αργότερα, μεταφέρθηκε στο Σίδνεϊ και το 1954 στην Καμπέρα.
Για πολλά χρόνια ήταν στο Hall of Valour του Πολεμικού Μουσείου, αλλά τη δεκαετία του 2000, μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο εντός των γραφείων του ιδρύματος όπου δεν το βλέπει το κοινό. Διαμέσου του «Ελληνικού Χωριού» (πρώην Ομοσπονδία Φιλανθρωπικών Σωματείων Ελλήνων), αυτή η ξεχασμένη πτυχή του Ελληνισμού στους Αντίποδες επιστρέφει στην επιφάνεια.