Τα ελληνικά, τη γλώσσα μας, όρους της οποίας χρησιμοποιούν δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη χωρίς καν να το γνωρίζουν –αφού οι δικές τους γλώσσες έχουν πληθώρα ελληνικών λέξεων–, μιλούν ομογενείς και φιλέλληνες για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Μάρτιο στην Αυστραλία, στο πλαίσιο της εξαιρετικά επιτυχημένης εκστρατείας «We Speak Greek in March». Πνευματικό παιδί της ομώνυμης οργάνωσης με επικεφαλής τον ομογενή Μάικ Ζαφειρόπουλο, η διαφημιστική εκστρατεία «Μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο» αγκαλιάστηκε και φέτος από ομογενείς και φιλέλληνες στην Αυστραλία.
Μ. Ζαφειρόπουλος: «Τα ελληνικά δεν είναι μια τυχαία γλώσσα, αλλά μια γλώσσα που ενισχύει την παρατηρητικότητά μας και αναπτύσσει τη δύναμη του νου».
Το εντυπωσιακό είναι ότι η εκστρατεία έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ομιλούντων τη γλώσσα μας και σε άλλες χώρες – όπως η Γαλλία, η Αγγλία και η Αμερική. Μάλιστα την Κυριακή 20 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η «2η Διαδικτυακή Συνάντηση Μαθητών της Ελληνικής Γλώσσας», που θα φέρει κοντά μαθητές ελληνικών ηλικίας 13-17 ετών από την Ελλάδα, την Αυστραλία, αλλά και τη Γαλλία, την Αγγλία και την Αμερική.
Στο πλαίσιο της δράσης που θα γίνει υπό την αιγίδα του διαδικτυακού σχολείου Greek Lessons OnLine, τα επιλεγμένα από ελληνικά σχολεία της διασποράς παιδιά θα πάρουν μέρος σε δραστηριότητες που απαιτούν καλή γνώση της ελληνικής.
Όλο και λιγότεροι Έλληνες μιλούν ελληνικά
«Οι Αυστραλοί πιστεύουν ότι η ελληνική είναι ξένη γλώσσα, αλλά σε καθημερινή βάση την μιλούν και την γράφουν χωρίς να το γνωρίζουν» λέει ο Μάικ Ζαφειρόπουλος, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για την πορεία της γλώσσας μας στους κόλπους της ελληνικής κοινότητας στην Αυστραλία, μια και κάθε χρόνο περιορίζεται η χρήση της από τη νέα γενιά.
«Οι παροικιακές οργανώσεις έχουν επικεντρωθεί στις συνεδριάσεις τους σε θέματα που αφορούν τα κτήρια και τις περιουσίες και δεν αναζήτησαν τρόπους για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας» πρόσθεσε ο πρόεδρος της οργάνωσης «Μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο».
Δυστυχώς, όπως διαπίστωσε ο Μάικ Ζαφειρόπουλος, το πρόβλημα της γλώσσας δεν αφορά μόνο την ομογένεια αλλά και την μητέρα πατρίδα, όπου τα μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούν περισσότερες αγγλικές λέξεις από τα αντίστοιχα ομογενειακά.
«Χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια να διατηρηθεί η γλώσσα με τις 5.000.000 λέξεις», επιμένει ο διακεκριμένος ομογενής.
Η καμπάνια «Μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο» έχει καθημερινά διαφορετικό θέμα, ώστε να διατηρείται το ενδιαφέρον όλων σε υψηλό επίπεδο. «Σχεδιάστηκε με σκοπό να τονωθεί η ελληνομάθεια στην ελληνική παροικία, να βελτιωθεί η διδασκαλία της στα ελληνόφωνα σχολεία, και να πιεστεί η κυβέρνηση να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην ομιλία, την εκμάθηση και τη διδασκαλία της ελληνικής» είχε σημειώσει στις αρχές του μήνα η υπεύθυνη ανάπτυξης του προγράμματος, Χριστίνα Δεσποτέρη.
Οι Έλληνες της Αυστραλίας διδάσκουν αλλά και γιορτάζουν! Εδώ στους πανηγυρισμούς για το Euro 2004
(φωτ. αρχείου: EPA / Mick Tsikas)
Ο τρόπος διαχείρισης της καμπάνιας, αλλά και η ενθουσιώδης αντίδραση Ελλήνων και φιλελλήνων στην Αυστραλία στο όλο πρόγραμμα, οδήγησαν την κυβέρνηση Άντριους να επιχορηγήσει το «We Speak Greek in March» με 20.000 δολάρια Αυστραλίας. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων Ρόμπιν Σκοτ, ενώ από την πλευρά της η ομογενής υπουργός Οικογένειας και Παιδιού Τζένη Μικάκου είπε πως «η διατήρηση της γλώσσας είναι ένας σημαντικός τρόπος μέσω του οποίου οι μετανάστες εξακολουθούν να συνδέονται με τον πολιτισμό τους και οι μελλοντικές γενιές αναπτύσσουν αυτό το δεσμό».
Οι επόμενες μέρες της καμπάνιας αναμένονται εξίσου ενδιαφέρουσες, αφού έχουν προγραμματιστεί πολύ όμορφες εκδηλώσεις ποικίλης θεματολογίας. Όσοι συμμετέχουν στις δράσεις τού «Μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο», θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν μεταξύ άλλων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το θέατρο, την αρχιτεκτονική, την ιστορία, τη γαστρονομία, τα μέσα ενημέρωσης, τη ζωολογία και τη μυθολογία.