Όσοι καταφέρουν φέτος να στρώσουν το σαρακοστιανό τραπέζι θα πληρώσουν 2,4% λιγότερο συγκριτικά με πέρυσι, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, οι καταναλωτές θα δαπανήσουν συνολικά 77,9 ευρώ έναντι 79,8 ευρώ που είχαν δώσει το 2015 για την αγορά παραδοσιακών νηστίσιμων ειδών.
Φθηνότερες τιμές καταγράφονται στα κατεψυγμένα θαλασσινά, ενώ ακριβότερα θα πληρώσουμε τη λαγάνα και τον ταραμά.
Τη μείωση στις τιμές των θαλασσινών, κυρίως των κατεψυγμένων, καταγράφει η ερευνά τιμών του Ινστιτούτου Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ.
Ειδικότερα, από τις δειγματοληπτικές έρευνες προκύπτει ότι στις ιχθυαγορές η μεσοσταθμική πτώση των τιμών στα θαλασσινά, κυρίως των κατεψυγμένων, είναι της τάξεως του 2,7%.
Αναφορικά με τα υπόλοιπα προϊόντα που συνθέτουν το σαρακοστιανό τραπέζι υπάρχουν αυξομειώσεις των τιμών, με καταγεγραμμένες υποχωρήσεις και ανοδικές τάσεις, με συνέπεια η μεσοσταθμική μείωση του συνολικού κόστους του σαρακοστιανού τραπεζιού να κυμαίνεται στο 2,4%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Πού θα κυμανθούν οι τιμές
Τα φρέσκα καλαμάρια πωλούνται από 8-18 ευρώ το κιλό, τα κατεψυγμένα καλαμάρια από 4-7 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας πτώση 8,3%, το φρέσκο χταπόδι από 9,8- 13,8 ευρώ το κιλό και το κατεψυγμένο από 5-10 ευρώ το κιλό, 6,3% φθηνότερα από πέρυσι. Τα μύδια πωλούνται από 2,8-3 ευρώ το κιλό όπως και πέρυσι, οι κατεψυγμένες γαρίδες από 8-20 ευρώ το κιλό, δηλαδή κατά 3,4% φθηνότερα.
Ακριβότερα, ωστόσο, κοστίζουν ο ταραμάς και η λαγάνα καθώς η τιμή του φθηνού ταραμά κυμαίνεται από 5,5-6,4 ευρώ το κιλό (αύξηση 8,2%) και της λαγάνας από 2,7-3 ευρώ το τεμάχιο (αύξηση 1,8%).