Με μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα ενισχύσουν τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, εγκαινιάζεται το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας. Οι αρχαιολογικές εκθέσεις αποτελούν σημαντικό μέρος των εκδηλώσεων, αφού θεωρείται ότι θα δώσουν μια ευκαιρία στο ελληνικό και στο ρωσικό κοινό να γνωρίσουν σημαντικές πτυχές του πολιτισμού των δύο χωρών.
Οι εκθέσεις ξεκινούν με δύο ξεχωριστές πρόδρομες δράσεις.
Στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη θα φιλοξενηθεί το μαρμάρινο άγαλμα της αρχαϊκής Κόρης 670 από τις συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης. Αντίστοιχα, στο Μουσείο της Ακρόπολης έφτασαν τρία χρυσά αντικείμενα από τη συλλογή των σκυθικών θησαυρών του Ερμιτάζ.
Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η ανταλλαγή των συγκεκριμένων εκθεμάτων είναι ιδιαίτερης σημασίας αφού «υπογραμμίζει την οπτική των κοινών αναφορών σε βάθος χρόνου».
Χρυσό περιδέραιο τα άκρα του οποίου απολήγουν σε μορφές Σκυθών ιππέων
Τα αντικείμενα που ταξίδεψαν από την Αγία Πετρούπολη στην Αθήνα είναι δύο αγγεία και ένα κόσμημα, μέρος ενός μοναδικού σκυθικού ταφικού συνόλου που βρέθηκε το 1830 στον βασιλικό τύμβο Kul Oba, στην Κριμαία.
Τα μικρά αυτά αριστουργήματα της μεταλλοτεχνίας φιλοτεχνήθηκαν από Έλληνες του Πόντου, με τους οποίους οι Σκύθες νομάδες είχαν αναπτύξει στενές εμπορικές σχέσεις.
Τα εγκαίνια της πρόδρομης δράσης στην Αθήνα, και ταυτόχρονα την επίσημη έναρξη του έτους Ελλάδας-Ρωσίας επί ελληνικού εδάφους, έκαναν σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς και ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Πριχόντκο.
Στο χαιρετισμό του ο Αριστείδης Μπαλτάς σημείωσε ότι πρόκειται για ένα αφιερωματικό έτος που θέλει να τονίσει όχι μόνο τους δεσμούς και με το παρελθόν και τη φιλία των δύο λαών, αλλά «θέλει να απαντήσει στην παρούσα κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, η Ρωσία και η γύρω περιοχή». Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της ρωσικής κυβέρνησης, ο Σεργκέι Πριχόντκο δήλωσε πως ελπίζει το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας να ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών και να δώσει ώθηση στην εμπορική και την οικονομική συνεργασία «που δεν περνάει την καλύτερη της φάση».
Τα αριστουργήματα από το Ερμιτάζ θα εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο ισόγειο όπου δεν απαιτείται εισιτήριο, έως τις 2 Οκτωβρίου 2016.