Γνωρίζουμε τη σέρρα, τον πολεμικό χορό των Ποντίων. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να μάθουμε και τη SERA, την ομάδα ρομποτικής παιδιών από το Ωραιόκαστρο, η οποία πήρε μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Καινοτομίας First Lego League, που φιλοξενήθηκε το σαββατοκύριακο 5 και 6 Μαρτίου στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS.
«Κοιτίδα» της ομάδας είναι ο ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Ωραιοκάστρου. Κινητήρια δύναμή της ο πατέρας Νικόλας Μοναστηρίδης. Προπονητής της ο μηχανολόγος Πέτρος Παπαγεωργίου.
Συνολικά 10 παιδιά, αγόρια και κορίτσια από 10 έως 16 ετών, αποτελούν τη βασική ομάδα που φέτος πήρε μέρος στο διαγωνισμό. «Υπάρχει όμως και μια δεύτερη ομάδα, αποτελούμενη από 12 παιδιά, για του χρόνου. Διότι από χρονιά σε χρονιά το ενδιαφέρον μεγαλώνει», λέει στο pontos-news.gr ο Πέτρος Παπαγεωργίου.
Επιστήμη, Εκπαίδευση, Ρομποτική και Τέχνες, δηλαδή SERA
Πίσω από το όνομα που παραπέμπει στον αρχαίο χορό που διατηρήθηκε στον Πόντο, βρίσκονται η επιστήμη (S=science), η εκπαίδευση (Ε=education), η ρομποτική (R=robotics) και οι τέχνες (Α=arts). Έτσι προκύπτει το SERA Team! Και επειδή πρόκειται για μια ομάδα που σέβεται το… όνομά της, κάλεσε για υποστήριξη την Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, από την οποία ζήτησε να χορέψει και σέρρα.
Ένας παγκόσμιος διαγωνισμός, η ανακύκλωση στο επίκεντρο
Το First Lego League (FLL) είναι ένα παγκόσμιο τουρνουά ρομποτικής που αποτελείται από διάφορα σκέλη. Εκτός από το robot game, στο οποίο τα παιδιά πρέπει να περάσουν μια πίστα με κρυμμένες αποστολές, κάθε χρόνο υπάρχει και ένα θέμα πάνω στο οποίο οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να αναπτύξουν μια καινοτόμο ιδέα. Την ιδέα αυτή θα πρέπει να την υποστηρίξουν με βίντεο, με πράξεις, με υπολογισμούς, ακόμα και με σκετσάκια.
Μια τελική πόζα πριν από το διαγωνισμό
Θέμα του φετινού πρότζεκτ ήταν η ανακύκλωση στερεών απορριμμάτων. «Τα παιδιά έπρεπε να βρουν κάποιον τρόπο που να μπορεί να συνεισφέρει, να διευκολύνει ή να επιλύει προβλήματα στην ανακύκλωση των σκουπιδιών», εξηγεί ο προπονητής της SERA Team, και συνεχίζει: «Η δική μας ομάδα σκέφτηκε να συμπιέσει αλουμινένια κουτιά ή πλαστικά μπουκάλια με ένα πρεσάκι που λειτουργεί με νερό της βρύσης, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε νοικοκυριό. Δηλαδή, αντί να πετάει κάποιος τα κουτάκια στους κάδους ανακύκλωσης όπως είναι, συμπιέζοντάς τα και στέλνοντάς τα μετά στους κάδους ανακύκλωσης ο όγκος τους –όπως αποδείχθηκε σε πείραμα που βιντεοσκοπήθηκε–, μπορεί να μειωθεί στο 1/10».
Η ιδέα ανήκει αποκλειστικά στα παιδιά, και ο ρόλος του Πέτρου Παπαγεωργίου ήταν να τα βοηθήσει ώστε να κάνουν την ιδέα τους πράξη.
Και η απαραίτητη selfie με τον προπονητή της ομάδας και την «ψυχή» της, τον πατέρα Νικόλαο
Πρώτα η τρίτη θέση, μετά οι χοροί!
Ποια είναι όμως η αίσθηση που αποκομίζει κάποιος που βρίσκεται εκτός διαγωνισμού, αλλά και εντός με τον δικό του τρόπο; Ο πιο κατάλληλος για να δώσει την απάντηση είναι ο αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου και πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, Ηρακλής Τσακαλίδης. Το σωματείο δεν στήριξε μόνο ηθικά τη SERA Team, ήταν και ο χορηγός στο main stage event.
«Όλο αυτό που γίνεται είναι πρωτοποριακό. Πρώτον γιατί βάζει μικρά παιδιά να συνεργαστούν, και δεύτερον μέσα από πνεύμα άμιλλας μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα», σημειώνει ο Ηρακλής Τσακαλίδης, και τονίζει ότι από το Ωραιόκαστρο συμμετείχε και το 2ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο είχε και πολύ καλό πλασάρισμα την πρώτη ημέρα του διαγωνισμού.
Ο Ηρακλής Τσακαλίδης με τις δύο ομάδες από το Ωραιόκαστρο που πήραν μέρος στο διαγωνισμό
Το πρότζεκτ της SERA Team απέσπασε τελικά το τρίτο βραβείο στον τρόπο της παρουσίασης, καθώς οι κριτές εντυπωσιάστηκαν από το βίντεο που ετοίμασαν τα παιδιά, αλλά και από το σκετς μέσα από το οποίο παρουσίασαν την ιδέα τους για τη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων. «Γνωρίζω ότι οι οργανωτές προέτρεψαν την ομάδα να προωθήσει την ιδέα της, καθώς ίσως υπάρχουν επιχειρηματίες που θα ήθελαν να την χρηματοδοτήσουν», μας λέει ο Ηρακλής Τσακαλίδης.
Posted by Νόπη Τζιβαλίδου on Saturday, 5 March 2016
Πάντως η SERA Team και οι υποστηρικτές της, εκτός από τις καινοτόμες ιδέες έδωσαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Καινοτομίας και μια ιδέα από Πόντο. Οι δεκατρείς χορευτές της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου Τάκη Ζερζελίδη και τη συνοδεία του Γιάννη Τριανταφυλλίδη στη λύρα και του Αλέξη Ανδρεάδη στο νταούλι παρουσίασαν –μεταξύ άλλων, και εκτός της σέρρας– τούρι, πατούλα, κότσαρι, ούτσαϊ, τερς και ατσαπάτ’.
- Όλες οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από το προφίλ της Ομάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Ωραιοκάστρου στο Facebook.