Τη… βούλα εξόδου της Κύπρου από το μνημόνιο αναμένεται να βάλει το Eurogroup στη σημερινή του συνεδρίαση. Η ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής λήγει τυπικά στις 31 Μαρτίου, ενώ το πρόγραμμα με το ΔΝΤ ολοκληρώνεται τον Μάιο.
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αναμένεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για όσα υλοποιήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ έδωσαν στην Κύπρο δάνειο περίπου 7,2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1%, έναντι μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και κουρέματος που επιβλήθηκε το 2013 σε ανασφάλιστες καταθέσεις 8 δισ. ευρώ. Η Κύπρος, στη συνεδρίαση του Eurogroup, πρόκειται να πάρει τα εύσημα για την εφαρμογή του προγράμματος, ωστόσο θα επισημανθεί ότι πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις –όπως το σχέδιο υγείας, η μεταρρύθμιση του Δημοσίου και οι ιδιωτικοποιήσεις–, παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος δεν θα πάρει την τελευταία χαμηλότοκη δόση των 275 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, και ταυτόχρονα δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα εναπομείναντα 3,2 δισ. ευρώ του προγράμματος. Ο Χάρης Γεωργιάδης, ωστόσο, θα διαβεβαιώσει το Eurogroup ότι πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, χωρίς να επιτρέψει την επαναφορά των στρεβλώσεων του παρελθόντος.
Την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, από την Κύπρο όπου βρέθηκε, δήλωσε ότι η χώρα θα παραμείνει υπό στενή παρακολούθηση από τους διεθνείς θεσμούς ακόμα και μετά την έξοδό της από το μνημόνιο. Έτσι, οι διεθνείς δανειστές θα επισκέπτονται το νησί δύο, αντί για τέσσερις, φορές το χρόνο προκειμένου να ελέγχουν τη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση.