Η γαριδομακαρονάδα εξ ορισμού είναι ένα λαχταριστό φαγητό –ίσως το πιο νόστιμο νηστίσιμο πιάτο–, που όμως αναζητούμε μια αφορμή για να το φτιάξουμε. Κάτι να γιορτάσουμε, π.χ.
Με τη Σαρακοστή προ των πυλών, λοιπόν, ορίστε μια καλή ευκαιρία! Και νηστίσιμη, και νόστιμη και χορταστική, αυτή η γαριδομακαρονάδα θα μπει στα… must της κουζίνας σας.
Ακολουθήστε τη συνταγή κατά γράμμα, και θα μας θυμηθείτε.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μεγαλούτσικες γαρίδες |
1 μικρό ποτηράκι κρασιού λάδι |
½ μαραθόριζα |
2 μεγάλα κρεμμύδια |
1 κιλό ντομάτες γινωμένες ή 1 μεγάλο κουτί ντομάτα στον τρίφτη (εμπορίου) |
½ κ.γ. ζάχαρη |
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι |
1 πακέτο μακαρόνια (κατά προτίμηση λαζανάκια) |
λίγο μάραθο (φύλλα) |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό, βάζουμε έναν κύβο ζωμού λαχανικών και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τις γαρίδες για περίπου 5΄ ξαφρίζοντας προσεκτικά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά το σκεύος και αφαιρούμε τις γαρίδες με σουρωτή κουτάλα. Τις βάζουμε στο πλάι να κρυώσουν λίγο.
- Περνάμε τον βρασμένο ζωμό από τις γαρίδες από σήτα και το μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος.
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες, ώστε να μείνει μόνο το κρέας τους.
- Ψιλοκόβουμε τη μαραθόριζα και το κρεμμύδι.
- Τρίβουμε την ντομάτα στον τρίφτη.
- Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει ελαφρά.
- Ρίχνουμε μέσα τη μαραθόριζα και το κρεμμύδι και τα γυρίζουμε με ξύλινο κουτάλι μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε την ντομάτα, ανακατεύουμε και βάζουμε ½ κ.γ. ζάχαρη.
- Μόλις πάρει την πρώτη βράση ρίχνουμε μέσα ένα ποτήρι από το ζωμό της γαρίδας.
- Προσθέτουμε λίγο αλάτι και φρέσκο πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά (χρόνος περίπου 40΄).
- Στο σκεύος με το ζωμό της γαρίδας βράζουμε τα μακαρόνια (ιδανικά al dente) και τα σουρώνουμε.
- Λίγο πριν ολοκληρωθεί ο βρασμός της σάλτσας γαρίδας ρίχνουμε μέσα τις καθαρισμένες γαρίδες και ανακατεύουμε μαλακά. Σβήνουμε τη φωτιά.
- Τοποθετούμε τα ζυμαρικά σε βαθιά πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα. Γαρνίρουμε με λίγο φρέσκο μάραθο.