Καταφύγιο για τον άνθρωπο της Μέσης Παλαιολιθικής Εποχής, τον κυνηγό που έζησε στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες χρόνια, τεκμηριώνεται ότι αποτελούσαν οι αλπικές κορυφές και βουνοπλαγιές της Πίνδου.
Όπως λέει στην εφημερίδα Έθνος, ο καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, Νίκος Ευστρατίου, βρέθηκαν χιλιάδες λίθινα εργαλεία της Μέσης Παλαιολιθικής Εποχής στην περιοχή της Σαμαρίνας που κατασκευάστηκαν από ντόπιο πυριτόλιθο.
Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ τα χρησιμοποιούσε για να κυνηγά κατά μήκος των βουνοκορυφών και σε μεγάλο υψόμετρο στον ορεινό όγκο του Σμόλικα.
«Είχαμε υποτιμήσει τις δυνατότητες του κυνηγού του Νεάντερταλ. Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι κινούνταν σε πεδινές περιοχές και άλλες με χαμηλό υψόμετρο. Για πρώτη φορά τον βλέπουμε να κινείται και μάλιστα με άνεση σε ορεινές περιοχές, όπου κυνηγούσε ελάφια, αρκούδες, και άλλα ζώα για να τραφεί» είπε ο Νίκος Ευστρατίου.
Η αρχαιολογική έρευνα στην Πίνδο συμπληρώνει φέτος δεκατρία χρόνια έχοντας στο ενεργητικό της την ανάδειξη για πρώτη φορά στην ελληνική αρχαιολογία του ρόλου των μεγάλων υψομέτρων, δηλαδή των ορεινών και αλπικών περιοχών της Κεντρικής Ελλάδας για την εξέλιξη της προϊστορίας της.