- Μαρινάρουμε το κρέας αρκετές ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα ψησίματος. Μια μαρινάδα της επιλογής μας θα κάνει το κρέας πολύ πιο νόστιμο απ’ ό,τι αν το ψήσουμε σκέτο.
- Αν ψήσουμε σουβλάκια, μουσκεύουμε από πριν τα ξυλάκια για αρκετή ώρα μέσα σε νερό, για να μην καούν στο ψήσιμο.
- Πριν ξεκινήσουμε το μπάρμπεκιου, φροντίζουμε να έχουμε καθαρίσει σχολαστικά τη σχάρα από προηγούμενα υπολείμματα, για να μην δημιουργηθούν υπερβολικές μαυρίλες πάνω στο κρέας και η ένταση της φωτιάς να μην επηρεάζεται από τυχόν κολλημένα λίπη.
- Όσον αφορά τα κάρβουνα: Προτιμάμε δρύινα και αποφεύγουμε τα κάρβουνα από ξύλο ελιάς γιατί πετάγονται, αλλά και τα κάρβουνα από πεύκο γιατί περιέχουν ρητίνη.
- Πριν τοποθετήσουμε το κρέας στη σχάρα, την περνάμε με λεμόνι και την βάζουμε λίγο να κάψει. Έπειτα την λαδώνουμε για να μην κολλήσει το κρέας.
- Για να πετύχουμε την επιθυμητή κρούστα, πριν τοποθετήσουμε το κρέας αφήνουμε τη σχάρα να κάψει καλά.
- Δεν τρυπάμε ποτέ το κρέας με την πιρούνα για να δούμε αν ψήθηκε ή για να το γυρίσουμε, γιατί έτσι χάνονται οι χυμοί. Για να το γυρίσουμε, χρησιμοποιούμε λαβίδα ή σπάτουλα. Εξαιρούνται τα λουκάνικα, που εξαρχής τα τοποθετούμε στη σχάρα τρυπημένα.
- Την ώρα του ψησίματος ρίχνουμε πάνω στα κάρβουνα μυρωδικά για να αρωματίσουμε το κρέας αλλά και για να αποφύγουμε, κατά το δυνατόν, δυσάρεστες οσμές.
- Για να κρατήσουμε ζουμερό ένα είδος κρεατικού που πρέπει να ψηθεί για αρκετή ώρα, μπορούμε να τοποθετήσουμε κοντά στη φωτιά –αλλά όχι πολύ κοντά στο κρέας– ένα δοχείο με νερό, που θα απελευθερώνει ατμούς από τη θερμότητα.
- Αλατοπιπερώνουμε πάντα στο τέλος και όχι νωρίτερα, γιατί αλλιώς το κρέας μπορεί να γίνει σκληρό και στεγνό. Το ίδιο ισχύει και για τα μπαχαρικά· τα προσθέτουμε πάντα αφού βγάλουμε το κρέας από τη φωτιά, γιατί αλλιώς θα πικρίζουν στη γεύση.
- Πηγή: monopoli.gr.