Η ανακοίνωση του ονόματος του Λεονάρντο Ντι Κάπριο για να παραλάβει το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία The Revenant (Η επιστροφή) αποτέλεσε τη… μεγαλύτερη είδηση στην 88η τελετή της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Μετά από 25 χρόνια καριέρας και τέσσερις υποψηφιότητες, η πέμπτη φορά ήταν και η τυχερή για τον Ντι Κάπριο, η περίπτωση του οποίου ήταν κάτι σαν… ανέκδοτο μεταξύ των φανατικών των Όσκαρ. Ο ρόλος που τελικά του χάρισε το χρυσό αγαλματίδιο είναι αυτός ενός κυνηγού που ξέμεινε να πεθάνει στα χιόνια, κατασπαραγμένος από μια αρκούδα.
«Ας μη θεωρήσουμε αυτόν τον πλανήτη δεδομένο. Δεν θεωρώ δεδομένη ούτε αυτή τη νύχτα», είπε ο διάσημος ηθοποιός, ο οποίος εξελίσσεται σε έναν διεθνή πρωτεργάτη για την προώθηση και την υπεράσπιση μιας σειράς περιβαλλοντικών ζητημάτων. «Η παραγωγή της ταινίας έπρεπε να μετακινηθεί στο νότιο άκρο του πλανήτη για να βρει χιόνι. Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική, και συμβαίνει τώρα», ανέφερε στον ευχαριστήριο λόγο του.
Λεονάρντο Ντι Κάπριο (φωτ.: EPA)
Η έλλειψη ποικιλομορφίας στο Χόλιγουντ, που πολλοί την «μετέφρασαν» στην έλλειψη μαύρων ηθοποιών στις λίστες υποψηφίων, δεν έλειψε σαν θέμα από την 88η τελετή. Ο οικοδεσπότης της βραδιάς, ο μαύρος κωμικός Κρις Ροκ, άνοιξε την τελετή με έναν καυστικό μονόλογο: «Καλωσήλθατε στην τελετή των Όσκαρ, γνωστή επίσης και ως τελετή απονομής βραβείων για λευκούς», είπε, προσθέτοντας: «αντιλαμβάνεστε πως εάν είχαν υποψηφιότητες και για τους παρουσιαστές, δεν θα έπαιρνα ποτέ αυτή τη δουλειά!».
Ο Κρις Ροκ δεν δίστασε να διανθίσει την κατά τα άλλα λαμπερή, πολύωρη τελετή απονομής, με ριπές αντιρατσιστικής σάτιρας.
Διερωτήθηκε ρητορικά, για παράδειγμα, γιατί η οργή των μαύρων για την έλλειψη ποικιλομορφίας στις υποψηφιότητες για τα Όσκαρ δεν είχε εκδηλωθεί τη δεκαετία του 1950 και του 1960. «Επειδή είχαμε αληθινά προβλήματα για τα οποία διαδηλώναμε την εποχή εκείνη», συνέχισε: «Ήμασταν κάπως απασχολημένοι, μας βίαζαν και μας λίντσαραν, και δεν ενδιαφερόμασταν για το ποιος κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας. Αν μόλις κρέμασαν τη γιαγιά σου από ένα δέντρο, είναι λιγάκι δύσκολο να νοιάζεσαι ποιος κέρδισε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ ή καλύτερης ξένης ταινίας».
Μήνυμα για τις κακοποιημένες γυναίκες έστειλε η Lady Gaga – θύμα κακοποίησης και η ίδια. Συνοδός της ήταν ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος κάλεσε το κοινό να πάρει θέση εναντίον των σεξουαλικών επιθέσεων που συμβαίνουν στις πανεπιστημιουπόλεις, και τους ζήτησε να δεσμευτούν και στην ιστοσελίδα ItsOnUs.org ότι θα «επεμβαίνουν σε καταστάσεις όπου δεν υπάρχει, ή δεν μπορεί να υπάρξει, συναίνεση».
Lady Gaga (φωτ.: EPA)
Στη συνέχεια ο Τζο Μπάιντεν, που αποθεώθηκε, κάλεσε στη σκηνή τη διάσημη ποπ σταρ η οποία ερμήνευσε το τραγούδι «Till it happens to you» (Μέχρι να συμβεί σε εσένα). Το συγκεκριμένο τραγούδι μπορεί να μην απέσπασε το Όσκαρ Μουσικής, ωστόσο κατάφερε να συγκινήσει όταν στο μέσο περίπου η σκηνή γέμισε από γυναίκες και αγόρια θύματα σεξουαλικής επίθεσης. Οι συγκεκριμένες γυναίκες εμφανίζονται τόσο στο ντοκιμαντέρ The Hunting Ground που αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση στα αμερικανικά κολέγια, όσο και στο βιντεοκλίπ του τραγουδιού.
Το βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου κέρδισε η Μπρι Λάρσον για την ερμηνεία της στο Δωμάτιο, μια ταινία που αφηγείται την απαγωγή και τον εγκλεισμό μιας γυναίκας και του γιου της σε ένα μικρό δωμάτιο, στη μέση ενός κήπου. Καλύτερη ταινία ανακηρύχθηκε το Spotlight: Όλα στο Φως, μια «δημοσιογραφική» ταινία που ακολουθεί τους δημοσιογράφους της Boston Globe οι οποίοι το 2002 αποκάλυψαν ότι στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συγκάλυπταν τις σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών από ιερωμένους.
Μπρι Λάρσον (φωτ.: EPA)
Βραβείο καλύτερης animation ταινίας πήρε το φιλμ Τα μυαλά που κουβαλάς, βραβείο σκηνοθεσίας δόθηκε στον Αλεχάντρο Ινιαρίτου για την Επιστροφή, ενώ βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου πήρε η Αλίσια Βικάντερ για την ερμηνεία της στην ταινία Το κορίτσι από τη Δανία.