«Το κινητό είναι τα πάντα», αυτό ήταν το κυρίαρχο σύνθημα της μεγαλύτερης διεθνώς εκδήλωσης ψηφιακής επικοινωνίας και τεχνολογίας (Mobile World Congress), που έγινε στη Βαρκελώνη, από τις 22 έως και τις 25 Φεβρουαρίου. Οι αριθμοί που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τη διείσδυσης της κινητής τηλεφωνίας και γενικότερα της ανάπτυξης των ψηφιακών τεχνολογιών στη ζωή μας, προκαλούν ζάλη.
Ένα δισεκατομμύριο πολίτες θα προστεθούν στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό συνδρομητών σε 5,6 δισ., διεθνώς. Πρόκειται για το 72% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Στις 2,9 δισ. ανήλθαν οι νέες συνδέσεις με έξυπνα κινητά τηλέφωνα που προστέθηκαν στην διεθνή αγορά από το 2010 μέχρι σήμερα, ενώ εκτιμάται ότι 2,5 δισ. επιπλέον συνδέσεις με έξυπνα κινητά θα προστεθούν τα επόμενα χρόνια. Η βιομηχανία κινητών επικοινωνιών απασχολεί 32 εκατομμύρια εργαζόμενους. Το 2015 συνεισέφερε με 3,1 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία, ποσό του αντιστοιχεί στο 4,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Μέχρι το 2020 αναμένεται να δικτυωθούν μέσω ίντερνετ και κινητού τηλεφώνου περισσότερες από 50 δισ. συσκευές μεταξύ τους, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ριζικές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή αλλά και στο επιχειρείν, όπως σημειώνεται στα συμπεράσματα του συνεδρίου.
Οι όροι «έξυπνο» αυτοκίνητο, «έξυπνο» σπίτι, «έξυπνη» πόλη και πολλοί ακόμη, θα γίνουν πραγματικότητα τα αμέσως επόμενα χρόνια, προσφέροντας εφαρμογές που μέχρι σήμερα βλέπαμε μόνον σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.