Στο χώρο του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, σπουδαστές και επισκέπτες έχουν την ευκαιρία εδώ και λίγες ημέρες να θαυμάσουν τα έργα του βιολόγου-χημικού και καθηγητή Βοτανικής δρ Θωμά Σαββίδη, ο οποίος διδάσκει στην Πόλη σφυρηλατώντας ταυτόχρονα τη σχέση της Βοτανικής με την Τέχνη.
Το μικροσκόπιο και ο φακός της κάμερας έγιναν τα εργαλεία στα χέρια του Πόντιου καθηγητή από τα Γρεβενά και αποτύπωσαν όχι μόνον την εικόνα αλλά και την αίσθηση ενός μαγικού κόσμου: αυτού των φυτών.
Τα εγκαίνια της έκθεσης ART IN BOTANY, που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, συνδυάστηκαν με σεμινάριο του Θ. Σαββίδη (συγγραφέα βιβλίων και για τη διατροφή στον Πόντο), το οποίο παρακολούθησαν πολλοί νέοι άνθρωποι.
«Το υλικό της έκθεσης αποτυπώνει την αρμονία χρωμάτων και σχεδίων που παίζουν μεταξύ τους περιγράφοντας τον φυτικό κόσμο με τη βοήθεια του φωτογραφικού φακού. Υπάρχουν όμως και εικόνες από το οπτικό και το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο οι οποίες με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι δεν αναπαριστούν κάτι υπαρκτό.
»Ωστόσο, η κάθε μια είναι κομμάτι συγκεκριμένης βοτανικής έρευνας με θέμα το μαστιχόδενδρο της Χίου. Με το μικροσκόπιο αξιοποιούνται τα φυσικά, βιολογικά χρώματα με ή χωρίς την προσθήκη τεχνητών χρωστικών, ενώ καθοριστική είναι κάθε φορά και η επιλογή της πηγής φωτισμού του μικροσκοπίου» είπε μεταξύ άλλων στο ενημερωτικό σεμινάριο ο Θ. Σαββίδης.
Ένα από τα γνωστικά αντικείμενα της ειδικότητας του ερευνητή είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ανθρώπου μέσω της εφαρμοσμένης Βοτανικής αλλά και της ανάπτυξης νέων εφαρμογών.
«Η επιστημονική έρευνα, τουλάχιστον στη Βοτανική, είναι ταυτόσημη με την καλλιτεχνική δημιουργία και ότι η αισθητική προσέγγιση της τελειότητας μειώνει την απόσταση από το μυστήριο της ζωής γιατί απλά η ζωή είναι ομορφιά και αρμονία». Λόγια του καθηγητή Θωμά Σαββίδη για την σχέση που δημιουργεί η επιστήμη με την τέχνη…
Η έκθεση ART IN BOTANY στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου.
- Με πληροφορίες από το efkozani.gr
- Φωτογραφίες από το προφίλ του καθηγητή Θ. Σαββίδη στο facebook.