Συνηθίζουμε να πετάμε στα σκουπίδια τις φλούδες από τις πατάτες που καθαρίζουμε για το τηγάνισμα ή το μαγείρεμα. Ίσως όμως να αναθεωρούσαμε, αν γνωρίζαμε πόσο πολύτιμα είναι για την υγεία μας τα συστατικά που περιέχουν.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όταν τρώμε τις πατάτες με τη φλούδα ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας, προστατευόμαστε από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις και ρυθμίζουμε το βάρος μας.
Ειδικότερα:
- Η φλούδα της πατάτας περιέχει τεράστιες ποσότητες βιταμίνης C και βιταμινών του συμπλέγματος Β, καθώς και αρκετό ασβέστιο, που είναι απαραίτητο στην δόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.
- Είναι πλούσια σε φυτοχημικά στοιχεία που έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου.
- Έχει πολλές ίνες, πολυφαινόλες και γλυκαλκαλοειδή στοιχεία, τα οποία έχουν άμεση και θετική επίπτωση στο επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα.
- Το κάλιο που περιέχει η φλούδα της πατάτας, το οποίο είναι ένα από τα πιο βασικά μέταλλα στον οργανισμό, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών επίθεση και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ένα ακόμα θετικό στοιχείο για την υγεία της καρδιάς από τη φλούδα της πατάτας, είναι τα ωμέγα-3 ακόρεστα λιπαρά που περιέχει, τα οποία ανήκουν στα λεγόμενα «καλά» λιπαρά.
- Τέλος, οι φλούδες πατάτας περιέχουν ασήμαντη ποσότητα λίπους, χοληστερόλης και νατρίου. Αν τρώμε και τη φλούδα της πατάτας, τότε χορταίνουμε ευκολότερα έχοντας ταυτόχρονα καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, αφού μειώνουμε την ποσότητα που θα φάμε από άλλες τροφές.
Πηγή: healthtipsportal.com