Ένα αρκετά φιλόδοξο εγχείρημα, κυρίως εξαιτίας των τεχνικών δυσκολιών, εισηγείται η Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα. Με βασικό ερώτημα πόσοι είναι οι Έλληνες ομογενείς, και απώτερο στόχο τα όποια κονδύλια και οι όποιες δράσεις να είναι στοχευμένες, η Επιτροπή φιλοδοξεί να βοηθήσει ώστε να γίνει απογραφή των ομογενών.
Μάλιστα συγκροτήθηκε θεματική υποεπιτροπή, με επικεφαλής τον Γιάννη Δέδε, ο οποίος είχε και συνάντηση εργασίας με την αναπληρώτρια πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), Αθανασία Ξενάκη.
«Η απάντηση στο πόσοι Έλληνες ομογενείς βρίσκονται στο εξωτερικό είναι κομβικού χαρακτήρα για τη χώρα μας. Με αξιοσημείωτο αντίκτυπο σε θέματα εθνικά, πολιτισμικά, οικονομικά αλλά και πολιτικά», σημείωσε μιλώντας στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής ο Γιάννης Δέδες. Εξήγησε μάλιστα ότι στην απογραφή ρόλο, εκτός από τις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, την ΕΛΣΤΑΤ και τις διπλωματικές υπηρεσίες, θα έχουν οι ομογενειακές κοινότητες καθώς και η ορθόδοξη εκκλησία.
Η τελευταία φορά που έγινε απογραφή των ομογενών ήταν το 1975.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη, σημαντικό είναι να υπάρξουν και ποιοτικά στοιχεία, όπως ποια παιδιά έχουν γεννηθεί μέσα σε μικτούς γάμους, ποια είναι η σχέση της νέας γενιάς με την Ελλάδα ή ποια ήταν η τελευταία φορά που την επισκέφθηκαν.
Παρά τις πρώτες κινήσεις που έχουν γίνει, η τελική απόφαση ανήκει στο υπουργείο Εξωτερικών. «Το θέμα έχει απασχολήσει και προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες ή και κυβερνήσεις», ανέφερε ο Γιάννης Αμανατίδης. Ο υφυπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε κατ’ αρχάς θετικός και ανέφερε ότι επόμενο βήμα είναι η οργάνωση του ελληνισμού της διασποράς.
Η απογραφή θα μπορούσε, για παράδειγμα, να «υποδείξει» πού υπάρχει ανάγκη για ελληνόφωνη εκπαίδευση στο εξωτερικό.
Από τη μεριά του ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών να αποφασίσει αν η απογραφή των ομογενών βρίσκεται στην ατζέντα του, ή αν θα πρέπει να μεταφερθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.
Πάντως, στην ενημέρωση που έκανε η αναπληρώτρια πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, ανέφερε ότι πρόκειται για κάτι εφικτό αλλά με πολύ συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια: από το 2016 έως το 2020, καθώς το 2021 είναι ο επόμενος γύρος απογραφών στην Ελλάδα. Η Αθανασία Ξενάκη σημείωσε ότι θα πρέπει έγκαιρα να ενεργοποιηθεί ένα δίκτυο, ελληνικό και διεθνές, που θα βοηθήσει στο έργο της απογραφής των ομογενών.