Το δρόμο για τις αίθουσες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου παίρνει η υπόθεση με την επιστροφή των Γλυπτών της Ακρόπολης, από τη Μεγάλη Βρετανία στην Ελλάδα. Την προσφυγή κατά του βρετανικού Δημοσίου έκανε ο ιστορικός «Σύλλογος των Αθηναίων», ο οποίος φέτος συμπληρώνει 120 χρόνια ζωής και δράσης.
Στην προσφυγή χρησιμοποιείται ο όρος «Γλυπτά Ακρόπολης» καθώς πρόκειται για τα Γλυπτά από τον Παρθενώνα και την Καρυάτιδα από το Ερέχθειο.
«Ο λόγος για τον οποίο σήμερα δημοσιοποιούμε τις ενέργειές μας οφείλεται στο ότι η προσφυγή μας όχι μόνο δεν απορρίφθηκε αλλά πρωτοκολλήθηκε, και ζητήθηκαν πρόσφατα από το δικαστήριο και διευκρινίσεις, πράγμα που προοιωνίζεται ότι θα φτάσει και στο ακροατήριο», σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Στρατής Στρατήγης, μέλος του ΔΣ του συλλόγου. Πρόκειται για τον άνθρωπο που έχει αναλάβει, εκτός από την παρακολούθηση του νομικού σκέλους, και το συντονισμό των επαφών και των ενεργειών που θα χρειαστούν εντός και εκτός Ελλάδας.
Απομάκρυνση των Γλυπτών του Παρθενώνα από τους άνδρες του Λόρδου Έλγιν
Ο «Σύλλογος των Αθηναίων» αποφάσισε να προχωρήσει διά της νομικής οδού όταν ενημερώθηκε πως η Μεγάλη Βρετανία αρνείται να προσέλθει στη διαδικασία διαμεσολάβησης, στο πλαίσιο διακυβερνητικής επιτροπής της UNESCO για την προώθηση της επιστροφής πολιτισμικών αγαθών στη χώρα προέλευσης.
Η προσφυγή του σωματείου δεν επηρεάζει το δικαίωμα της ελληνικής πολιτείας να προσφύγει και εκείνη με τη σειρά της σε διεθνή ή εθνικά δικαστήρια.
Είναι η πρώτη φορά που η υπόθεση αυτή οδηγείται ενώπιον μιας δικαστικής ή άλλης Αρχής, που θα μπορούσε να λάβει μια τελική απόφαση με βάση το Δίκαιο, ενώ, όπως έγινε γνωστό από τον νομικό παραστάτη Βασίλη Σωτηρόπουλο, η προσφυγή πραγματοποιήθηκε «στο μοναδικό διακρατικό δικαστήριο στο οποίο μπορεί να προσφύγει ένας σύλλογος».
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του συλλόγου, Ελευθέριος Σκιαδάς, υπογράμμισε πως μια δικαστική ήττα δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Ακόμα, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει σειρά δράσεων που θα αναπτύσσονται σταδιακά, και θα αφορούν το ελληνικό και το ευρωπαϊκό κοινό. Τέτοιου είδους δράσεις είναι η διοργάνωση συζητήσεων, η δημιουργία ντοκιμαντέρ με αδημοσίευτα και πρωτότυπα στοιχεία, αλλά και η εκπόνηση εξειδικευμένων μελετών, κυρίως αρχαιολογικών και ιστορικών.