Φως στη μακρά περίοδο ζωής των ελληνορθόδοξων πληθυσμών της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης από το 1453, έτος της αποφράδας Άλωσης της Πόλης, μέχρι το τραγικό 1922 της Μικρασιατικής Καταστροφής, επιχειρεί να ρίξει το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών με σειρά διαλέξεων.
Οι διαλέξεις, δώδεκα τον αριθμό θα πραγματοποιηθούν την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαΐου 2016, κάθε Τρίτη και ώρα 18:00 στην Αίθουσα Α. Γ. Λεβέντη του Κέντρου (Κυδαθηναίων 11, Πλάκα).
Πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές με εξειδίκευση στο γνωστικό τους αντικείμενο έχουν αναλάβει να παρουσιάσουν τις διαφορετικές θεματικές (διάρκεια 40 λεπτά), τις οποίες θα συζητούν στη συνέχεια με το κοινό. Τα ονόματά τους και τα θέματα που θα αναπτύξουν στις διαλέξεις καθώς και τις ημερομηνίες, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Η ομιλία της επόμενης Τρίτης είναι αυτή του Μαρίνου Σαρηγιάννη, από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Φαναριώτες και οθωμανική διοίκηση».
Τα μαθήματα αποσκοπούν στην παρουσίαση της ιστορίας και του πολιτισμού του μικρασιατικού ελληνισμού εστιάζοντας σε θέματα κοινοτικής οργάνωσης, παιδείας, λογιοσύνης, και μουσικής παράδοσης.