Ένα πεζογράφημα μυστηριώδες, σχεδόν μεταφυσικό, που διέπεται από έναν αγνό και άδολο πατριωτισμό. Ένα λογοτέχνημα ηθογραφικό με βαθύ λαογραφικό υπόστρωμα.
Ένα ποίημα, με βάση την καλλιέπειά του, που δίνει έρεισμα για αναστοχασμό των αρετών του ανθρώπου και των ουσιωδών του βίου, αλλά και το κίνητρο για εξερεύνηση στις ομορφιές αυτού του τόπου και κυρίως της μακεδονικής γης με όλο το μεγαλείο της και τα πάθη της.
Είναι το μυθιστόρημα του Μέλιου Πίτσια Το τελευταίο δείπνο στη Μύρνα, όπως το «έντυσαν» περιγραφικά, στην εκδήλωση παρουσίασής του στη Θεσσαλονίκη, οι ομιλητές: Ο συγγραφέας και εκδότης Σάββας Καλεντερίδης, ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης και ο φιλόλογος και συγγραφέας Αντώνης Μπιτσιάνης.
«Μεγάλη έκπληξη ο λόγος του»
Ο λόγος του μυθιστορήματος, και κυρίως η ποιητική του μορφή που είναι εμφανής σε κάθε λέξη του, η καλλιέπεια, η περιγραφικότητα και ο τρόπος που χειρίζεται τις αντιθέσεις αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη του βιβλίου, σύμφωνα με τον Σάββα Καλεντερίδη.
«Όταν το διάβασα, ήρθα ξανά σε επαφή με την πραγματική λογοτεχνία. Πρόκειται για έναν ποιητή που έγραψε ένα πεζογράφημα. Θα έρθει ο καιρός που ο συγγραφέας θα πάρει περίοπτη θέση στη λογοτεχνία του 21ου αιώνα. Το πρώτο βιβλίο που εξέδωσε ο εκδοτικός μας οίκος, “Ινφογνώμων”, από την πλευρά της λογοτεχνίας, ήταν του Μέλιου Πίτσια», σημείωσε ο Σάββας Καλεντερίδης, υπογραμμίζοντας ότι «ζούμε σε μια εποχή πλαστικοποιημένων λογοτεχνών, επειδή στην Ελλάδα υπάρχει ένα σύστημα που δημιουργεί “λογοτέχνες”. Εμείς ως εκδοτικός οίκος θέλουμε να σταματήσουμε αυτήν την παρακμή της λογοτεχνίας».
Συγκροτεί την ιδιομορφία της Ελλάδας
Ως πολύπτυχο που συγκροτεί την ιδιομορφία αυτού του τόπου, της Ελλάδας, τα ψήγματα της ιστορίας του και της ταυτότητάς του χαρακτήρισε το βιβλίο ο Αντώνης Μπιτσιάνης.
«Το βιβλίο αγγίζει την ευαισθησία μας και χαρακτηρίζεται από θεατρικότητα στη δομή του. Έχει εξαιρετικές περιγραφές. Είναι ποιητικές και γίνονται φορείς νοημάτων. Το μυθιστόρημα εκπλήσσει με τη θεματική του πολυμορφία. Είναι ένα έργο ζωντανό, ανοιχτό, με ηθογραφικό πλαίσιο αφήγησης, το οποίο έχει ένα βαθύ λαογραφικό υπόστρωμα», σημείωσε ο Αντ. Μπιτσιάνης.
«Δίνει την ιδιαιτερότητα του λαού μας»
Την ιδιαιτερότητα και τις ιδιομορφίες του λαού μας δίνει μέσα από την αφήγησή του Το τελευταίο δείπνο στη Μύρνα, σύμφωνα με τον Παντελή Σαββίδη. Αυτό επιτυγχάνεται με την παρουσίαση χαρακτηριστικών στοιχείων που διέκριναν τον ελληνισμό από την Τουρκοκρατία έως τις μέρες μας.
«Το βιβλίο θέλει να δώσει τη μετάβαση από το παλιό στο νέο και τη συνύπαρξή τους. Είναι ένα χρονικό νοσταλγίας και ονείρων, βάλσαμο για τα χρόνια που ήρθαν. Έχει γλώσσα ευέλικτη και ρωμαλέα. Αποτελεί την περιγραφή με λογοτεχνικό τρόπο αυτών που σήμερα βιώνει ο ελληνικός λαός. Το τέλος του παλιού και την αρχή του καινούριου».
Η εκδήλωση έκλεισε με τον συγγραφέα να διαβάζει με γλαφυρότητα τρία αποσπάσματα από το βιβλίο.