Θύμα της άναρχης αστικής δόμησης πέφτει ο τελευταίος βυζαντινός ναός της τουρκικής πρωτεύουσας, που τα απομεινάρια του βρίσκονται ανάμεσα σε κτήρια γραφείων στην περιοχή Άλτινταγ και που ο επισκέπτης μπορεί να τον δει μόνο με την άδεια των ενοίκων του οικοπέδου και μέσω μια σκάλας υπηρεσίας!
Στο σημείο παραμένουν ελάχιστα τμήματα του ναού που ήταν αφιερωμένος στον Επίσκοπο Άγκυρας, Άγιο Ιερομάρτυρα Κλήμη, του οποίου η μνήμη τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 23 Ιανουαρίου.
Τη… μαύρη τύχη της εκκλησίας (που δεν είναι η μόνη βασανισμένη στη γειτονική Τουρκία) έφερε στο φως ο τουρκικός ιστότοπος με θέματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος Arkeofili – ή αλλιώς Αρχαιοφιλία.
Η ανέγερση του ναού χρονολογείται μεταξύ 4ου και 9ου αιώνα, καθώς οι ιστορικοί δεν ομονοούν ως προς τη γέννησή του, που αρχιτεκτονικά ανήκει στους ναούς με τρούλο και περίστωο.
Ιστορείται ότι επί των ημερών του Σουλτάνου Μουράτ Β΄ , επί του ναού χτίστηκε τέμενος και ιεροδιδασκαλείο (μεντρεσές) που όμως κάηκε ολοσχερώς το 1917.
Ο μιναρές του (αριστερά σε φωτογραφία εποχής) σώθηκε αλλά αφαιρέθηκε από το σημείο το 1925. Μαζί και αραβική επιγραφή που θησαυρίζεται στο Εθνογραφικό Μουσείο.
Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, ο χριστιανισμός πρέπει να εισήχθη στην περιοχή της Γαλατίας και την πρωτεύουσά της Άγκυρα ήδη κατά την αποστολική εποχή. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι στην Άγκυρα κήρυξαν οι ίδιοι οι απόστολοι Πέτρος και Ανδρέας, αλλά ιδίως ο Παύλος, οι οποίοι και συγκρότησαν την τοπική εκκλησία. Ο Κλήμης, στον οποίον είναι αφιερωμένος ο ναός, γεννήθηκε το 265 και μαρτύρησε επί Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ.).
Η εκκλησία του Αγίου Κλήμη εντάχθηκε πριν από 36 χρόνια στη λίστα με τα προστατευόμενα μνημεία, όμως η εξέλιξή του άλλα λέει…
Περισσότερα για τη Μητρόπολη Άγκυρας και την ελληνορθόδοξη κοινότητα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.