Με μεγάλη προσήλωση, χωρίς να ακούγεται ο παραμικρός θόρυβος στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης», 2.000 μαθητές κάθε ηλικίας από 27 σχολεία της Θεσσαλονίκης, άκουγαν τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή να διηγείται πώς η άγνοια στη δική του παιδική ηλικία αποτέλεσε την αιτία να χάσει το φως του.
Μιλώντας στο 5ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο και επιχειρώντας να περάσει το μήνυμα στους μαθητές ότι πρέπει να είναι ενημερωμένοι ώστε να αποφύγουν κινδύνους, ξετύλιξε το κουβάρι της δικής του, τραγικής, ιστορίας.
«Έχετε απέναντί σας έναν υπουργό ο οποίος στα δέκα του χρόνια, παιδί σαν και εσάς, που δεν είχε όμως την ενημέρωση που σας προσφέρει σήμερα η Ελληνική Αστυνομία, με την παρέα του βρήκε μια χειροβομβίδα σε ένα χωριό της Αιτωλοακαρνανίας. Δεν υπήρχε ενημέρωση σωστή και τα παιδάκια εκείνα θεώρησαν ότι δεν ήταν κάτι το επικίνδυνο. Έγινε λοιπόν έκρηξη από τη χειροβομβίδα, σκαλίζοντάς την. Ένας φίλος μου σκοτώθηκε 10 ετών και εγώ έχασα το φως μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Κουρουμπλής.
(Φωτ.: makthes.gr)
Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο ίντερνετ (9/2).
«Δεν μιλώ με αγνώστους στο διαδίκτυο»
Ο διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης υπογράμμισε το μήνυμα του συνεδρίου που είναι «Δε μιλώ με αγνώστους στο διαδίκτυο». Διαβεβαίωσε ότι η ΕΛΑΣ παρακολουθεί στενά κάθε περίπτωση που αφορά το ηλεκτρονικό έγκλημα και χαρακτήρισε μύθο την απόλυτη ασφάλεια στο διαδίκτυο.
Ασφαλής υπολογιστής είναι εκείνος που βγαίνει από την πρίζα, είπε και χτύπησε το καμπανάκι τονίζοντας πως ό,τι δημοσιεύεται στο διαδίκτυο, δεν σβήνει ποτέ.
Αντίθετα, καταγράφεται από εταιρείες που μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία αυτά. Γνωστοποίησε παράλληλα ότι τα τελευταία χρόνια η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει ασχοληθεί με 950 περιπτώσεις παιδοφιλίας, βοηθώντας στην εξιχνίαση τέτοιων περιπτώσεων και εκτός Ελλάδος.
Ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης στο 5ο συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτ. Μπαρμπαρούσης)
«Η κερκόπορτα αυτού του εγκλήματος είναι τα chatrooms» ανέφερε ο Μ. Σφακιανάκης και συνέστησε στους μαθητές να αποφεύγουν οποιαδήποτε επικοινωνία στο ίντερνετ με άτομα που δεν γνωρίζουν. Επίσης, ανέφερε περιστατικά ανθρώπων που παρουσιάζονταν σε μαθητές ως συνομήλικοί τους στο διαδίκτυο και αφού κέρδιζαν την εμπιστοσύνη τους, τους εκβίαζαν, δημοσιοποιώντας φωτογραφίες ή βίντεο που είχαν πάρει εν αγνοία τους, ενεργοποιώντας από απόσταση την κάμερα του υπολογιστή.
Ένα τέτοιο περιστατικό με μια 15χρονη μαθήτρια γυμνασίου από την Αθήνα παρουσίασε και η Βάσω Πετρίδου, συντονίστρια του «Χαμόγελου του Παιδιού» στη Βόρεια Ελλάδα.
Κάλεσε τους μαθητές να χρησιμοποιούν τις τηλεφωνικές γραμμές 1056 του «Χαμόγελου του Παιδιού» και 11012 της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε περίπτωση που χρειαστούν βοήθεια.
(Φωτ.: makthes.gr)
Για την καμπάνια «ένα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης που συντονίζει στην Ελλάδα, μίλησε η βουλευτής Έλενα Ράπτη, σημειώνοντας ότι ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ενώ το 16% των παιδιών στη χώρα μας έχουν βιώσει κάποιας μορφής σεξουαλική κακοποίηση.
Στα ιδεώδη του αθλητισμού και τη ζωή που υπάρχει έξω από το διαδίκτυο αναφέρθηκαν, από την πλευρά της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας ο Ισίδωρος Κούβελος και η Ιλεάνα Κλοκώνη, καθώς και οι Ολυμπιονίκες Βούλα Πατουλίδου, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Βούλα Κοζομπόλη, Εύα Χριστοδούλου, Σοφία Παπαδοπούλου, Κλέλια Πανταζή, Ευαγγελία Ψάρρα, Φωτεινή Βαβάτση και Μορφούλα Ντώνα.
(Φωτ.: makthes.gr)
Αποκάλυψη Σάκη Ρουβά για το bullying
Παρουσιάσεις για το ηλεκτρονικό έγκλημα έκαναν και μαθητές ενώ τον ενθουσιασμό του σχολικού κοινού προκάλεσε η παρουσία του τραγουδιστή Σάκη Ρουβά, ο οποίος εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά τους και τους συνέστησε να χειρίζονται πολύ καλά το διαδίκτυο με ασφάλεια και χωρίς κινδύνους.
Μίλησε για τον εαυτό του και για το άθλημα του άλματος επί κοντώ με το οποίο έχει ασχοληθεί και είπε γλαφυρά: «Φαντάζεστε το άλμα επί κοντώ χωρίς στρώμα; Φαντάζεστε έναν οδηγό της Formula 1 να οδηγεί χωρίς κράνος;».
Σε δηλώσεις του αργότερα στους δημοσιογράφους και αφού υπέγραψε αυτόγραφα σε μαθητές και μαθήτριες, ανέφερε ότι έχει πέσει και ο ίδιος θύμα bullying. Είπε ότι είχε δεχτεί απειλές για τη σωματική του ακεραιότητα, καθώς και των μελών της οικογένειάς του. Ζήτησε τότε βοήθεια από την Ελληνική Αστυνομία. Ο Σάκης Ρουβάς απηύθυνε σε όλους έκκληση να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τους κινδύνους του διαδικτύου.