Επιστήμονες από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ πραγματοποίησαν ελπιδοφόρα κλινική δοκιμή για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας θεραπείας με στατίνες των ηλικιωμένων ασθενών που πάσχουν από εκφύλιση ωχράς κηλίδας.
Οι ασθενείς εμφάνισαν βελτίωση μετά από την χορήγηση υψηλών δόσεων των στατινών (Lipitor), μιας κατηγορίας φαρμάκων που συνταγογραφούνται ευρέως για την μείωση της χοληστερόλης.
Σε 23 ασθενείς χορηγήθηκε υψηλή δοσολογία 80 μιλιγκράμ ατορβαστατίνης (εμπορική ονομασία Lipitor). Στους δέκα εξαφανίσθηκαν οι εναποθέσεις λιπιδίων στον αμφιβληστροειδή φακό των ματιών τους, ενώ υπήρξε και μέτρια βελτίωση στην ικανότητα όρασής τους.
Σχετική δημοσίευση στο νέο ιατρικό περιοδικό EBioMedicine έκαναν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου «Eye and Ear» της Μασαχουσέτης.
«Οι στατίνες είναι ένα εγκεκριμένο φάρμακο, από το οποίο έχουμε τρομερά μεγάλη εμπειρία. Εκατομμύρια ασθενείς παίρνουν στατίνες για την υψηλή χοληστερόλη τους και για την καρδιοπάθεια. Με βάση τα έως τώρα ευρήματά μας, πιστεύουμε ότι έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν την εξέλιξη της πάθησης και πιθανώς να αποκαταστήσουν την όραση σε μερικούς ασθενείς με εκφύλιση ωχράς κηλίδας λόγω προχωρημένης ηλικίας», δήλωσε ο βασικός ερευνητής, Δημήτριος Βάββας, του Τμήματος Οφθαλμολογίας του Χάρβαρντ και του νοσοκομείου «Eye and Ear».
Οι ερευνητές, ως επόμενο βήμα, σχεδιάζουν μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή της θεραπείας με στατίνες καθώς όλες οι περιπτώσεις της εκφύλισης δεν είναι ίδιες και δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς σε αυτή την κατηγορία φαρμάκων.
Στην έρευνα, από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν επίσης ο δρ Ευάγγελος Γραγούδας (Χάρβαρντ/«Eye and Ear») και από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης ο καθηγητής παθολογίας Εμμανουήλ Γανωτάκης, ο αναπληρωτής καθηγητής οφθαλμολογίας Μιλτιάδης Τσιλιμπάρης και η Ζωή Καψάλα.