Την έναρξη διεθνούς ακαδημαϊκού διαλόγου για τη διαχρονική αποκάλυψη των εγκλημάτων γενοκτονίας επιδιώκει η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης, μέσα από την πρωτοβουλία που πήρε για τη διοργάνωση του πρώτου επιστημονικού συνεδρίου με θέμα «1916-1923: Η εκδίωξη, η εξολόθρευση και η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».
Το διεθνές συμπόσιο θα φιλοξενηθεί (25-26/2) στο φημισμένο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου Χούμπολτ και θα γίνει σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας της Διασποράς και των Γενοκτονιών του Πανεπιστημίου του Μπόχουμ.
Σχεδόν ένα χρόνο (23/4/15) μετά την ιστορική δήλωση του Γιοάχιμ Γκάουκ στο Βερολίνο, με την οποία ο πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε δημόσια και με πολιτική παρρησία στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η ΟΣΕΠΕ αναγνωρίζει τον θεσμικό της ρόλο, και στη σημαντικότερη (κατά πολλούς) στιγμή της διαδρομής της, επιχειρεί να ανοίξει έναν διεθνή ακαδημαϊκό διάλογο για τη διαχρονική αποκάλυψη των εγκλημάτων γενοκτονίας, την καταδίκη των αλλοτινών και σύγχρονων θυτών, το σεβασμό της μνήμης των θυμάτων και της αποτροπής νέων εγκλημάτων κατά των λαών.
Το συνέδριο, με τον πρωτότυπο τίτλο «Die Vertreibung und Vernichtung und der Genozid an den Pontos-Griechen. 1916-1923», επιχορηγείται από το Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη.
Το πρόγραμμα, του οποίου την έναρξη θα χαιρετίσει ο τουρκικής καταγωγής ακτιβιστής βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας Τζεμ Οζντεμίρ, συντονίζεται από τον συνδιοργανωτή φορέα «Institut für Diaspora und Genozidforschung Ruhr-Universität Bochum-Historisches Institut».