Επιβλητικοί πύργοι με τις πολεμίστρες στα ψηλότερα σημεία τους, παράθυρα-φεγγίτες, μπαλκόνια που αιωρούνται πάνω από τη θάλασσα, βαριές καστρόπορτες, τρούλοι που στεφανώνουν τα καθολικά, ρωγμές στη συναρμογή γιγάντιων λίθων, βράχοι σμιλεμένοι από το κύμα, που έχουν μπήξει βαθιά τις ρίζες τους τα μοναστήρια…
Με περίσσια τέχνη, μεράκι και ατέλειωτη υπομονή χάιδεψε το ξύλο ο καλλιτέχνης Μιχάλης Βασιλόπουλος και του έδωσε την ιερή και αυστηρή μορφή των 20 μοναστηριών της Αθωνικής Πολιτείας.
Το έργο του, ο Νεοσμυρνιώτης καλλιτέχνης που σπούδασε διακόσμηση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου καθώς και αρχιτεκτονική μακέτα στη Σχολή Δοξιάδη, το συγκέντρωσε στην έκθεση «Από το Άγιον Όρος…» και το παρουσιάζει σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, έως το τέλος Φεβρουαρίου.
Έκθεση… ταξίδι στο Περιβόλι της Παναγιάς· στα έργα απεικονίζονται οι λεπτομέρειες των μοναστηριών και η ακριβής θέση τους στον Άθω. Ταξίδι φαντασιακό γι’ αυτούς που δεν βίωσαν ποτέ την κατάνυξη που αποπνέει, ταξίδι νοσταλγίας για όσους είχαν την ευλογία να περπατήσουν, να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν σ’ αυτά τα νάματα της Ορθοδοξίας.
Το ελαφρύτερο ξύλο στον κόσμο
Για την κατασκευή των μικρογραφιών ο Μιχάλης Βασιλόπουλος χρησιμοποίησε το ξύλο μπάλσα. Πρόκειται για το πιο ελαφρύ είδος ξύλου στον κόσμο, το οποίο προέρχεται από φυλλοβόλα δέντρα τα οποία φύονται στα τροπικά δάση του Αμαζονίου.
Τα μοναστήρια είναι κατασκευασμένα σε κλίμακα 1:100 και τοποθετημένα στο ακριβές σημείο όπου βρίσκονται στο Άγιον Όρος, στη χιλιόχρονη ιστορία τους.
Την έκθεση πλαισιώνει ένα μικρότερο τραπέζι με λεπτομέρειες από τα μοναστήρια, και πάλι από ξύλο μπάλσα, καθώς και πίνακες από το ίδιο υλικό. Κάποιοι πίνακες απεικονίζουν λεπτομέρειες ή ολόκληρες μονές της Αθωνικής Πολιτείας, άλλοι μνημεία της Θεσσαλονίκης (Αψίδα του Γαλερίου, Άγιος Δημήτριος κτλ.) ενώ άλλοι αντλούν την έμπνευσή τους από πρόσωπα και θέματα της Ορθοδοξίας (π.χ. ο Χριστός, η Παναγία, ο Μυστικός Δείπνος κ.ά.).
Η έκθεση είναι επισκέψιμη τις καθημερινές από τις 10:00 έως τις 18:00. Κατά την περιήγηση και την ξενάγησή τους οι επισκέπτες απολαμβάνουν τον «Ύμνο στην Ορθοδοξία», τον οποίο συνέθεσε ο Τσαϊκόφσκι μετά από παραγγελία της μονής Χιλανδαρίου.
Έξω από την κεντρική αίθουσα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ Το Περιβόλι της Παναγίας, το οποίο γυρίστηκε το 1973 από τον Γιώργο Ζερβουλάκο και τον Βαγγέλη Σερντάρη.
Κείμενο, φωτογραφίες: Ρωμανός Κοντογιαννίδης