Μια νέα σελίδα στην ποντιακή παράδοση και ιστορία ανοίγει το 1ο Επιστημονικό Συμπόσιο Ποντιακού Ελληνισμού. Κορυφαία ονόματα του ποντιακού χώρου ενώνοντας τις δυνάμεις τους θα επιχειρήσουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, να αναδείξουν τον πλούτο και την πολυμορφία του ποντιακού ελληνισμού.
Νίκος Ζουρνατζίδης: Αυτό που θα θυμίζει το πέρασμα αυτής της ράτσας από τον κόσμο θα είναι ό,τι έχει γράψει η Ιστορία και ο χορός.
«Υπάρχει μια ημιμάθεια στο χώρο, που έχει θεμελιωθεί από τα μέσα του 20ού αιώνα και έπειτα. Δεν υπήρχε μια στοχευμένη φιλοσοφία, αλλά, αντιθέτως, η παράδοση διαμορφωνόταν κατά το δοκούν και σύμφωνα με την αισθητική του καθενός. Έτσι, παγιώθηκε μια γνώση που δυστυχώς διαστρεβλώνει την ποντιακή παράδοση», δηλώνει στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, χοροδιδάσκαλος, ερευνητής και συγγραφέας Νίκος Ζουρνατζίδης.
Στόχος του Συμποσίου, δηλώνει, είναι να εξαλειφθεί αυτή η ημιμάθεια στον ποντιακό χώρο και να αναζητηθεί η έγκυρη και έγκριτη πληροφόρηση.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά 13 εισηγήσεις που αφορούν τρεις θεματικές ενότητες: ενδυμασία, μουσική, χορό.
(Φωτ.: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)
Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στις 6-7 Φεβρουαρίου στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου. Αν και αφορά κυρίως όσους ασχολούνται με την ποντιακή παράδοση (ερευνητές, μέλη σωματείων κτλ.), εντούτοις είναι ανοιχτό σε όλους.
«Άποψή μου είναι ότι ο χορός αποτελεί μία από τις δύο αυριανές ταυτότητες των Ποντίων. Μέσα από το χορό θα εξυπηρετείται και η μουσική και το τραγούδι, η γλώσσα, ας πούμε σε εισαγωγικά», εξηγεί ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής.
Στο Συμπόσιο δεν υπάρχει κόστος εγγραφής, η είσοδος είναι ελεύθερη και μετά το πέρας των εισηγήσεων το κοινό θα μπορεί να υποβάλει ερωτήσεις.
Μία από τις πρωτοτυπίες του 1ου Επιστημονικού Συμποσίου Ποντιακού Ελληνισμού είναι ότι οι συμμετέχοντες θα πάρουν αμέσως τυπωμένα τα πρακτικά. Οι εισηγήσεις έχουν ήδη εκτυπωθεί και βιβλιοδετηθεί, ώστε να μοιραστούν πρωτίστως στους συλλόγους που θα λάβουν μέρος. Το κόστος έχει αναλάβει ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ως χορηγία στη μνήμη του πατέρα του, Ζώρα Μελισσανίδη.
«Το βιβλίο των πρακτικών θα παραδοθεί και στους συλλόγους της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με τη συνεργασία του Ιβάν Σαββίδη», σημειώνει ο Νίκος Ζουρνατζίδης.
Κωνσταντίνος Τσενκελίδης