Συναγερμός έχει σημάνει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) με αφορμή τον εκρηκτικό ρυθμό εξάπλωσης του ιού Ζίκα (Zika) στην αμερικανική ήπειρο, όπου το 2016 προβλέπεται η εμφάνιση 3-4 εκατομμυρίων κρουσμάτων.
Μάλιστα είναι τέτοια η δυναμική του ιού που εκφράζονται φόβοι για την «πιθανότητα εξάπλωσης του σε παγκόσμιο επίπεδο».
Τα νέα δεδομένα και η πιθανή σύνδεσή του ιού με την εμφάνιση γενετικών ανωμαλιών και νευρολογικών συνδρόμων οδήγησαν τον ΠΟΥ να συγκαλέσει την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου σε επείγουσα σύσκεψη την Επιτροπή Αντιμετώπισης Κρίσεων ώστε να αποφασιστεί εάν η επιδημία «συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο». Η ειδική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών είναι εξαιρετικά ανήσυχη εξαιτίας της έλλειψης ανοσίας των πληθυσμών στις περιοχές που πλήττονται για πρώτη φορά και για την απουσία εμβολίων, ειδικευμένων θεραπειών, καθώς και άμεσων τεστ εντοπισμού του ιού.
«Μεγάλες επιδημίες μπορεί να προκληθούν σε πόλεις σε παγκόσμιο επίπεδο, προειδοποιεί χαρακτηριστικά ο ΠΟΥ στο λογαριασμό του στο Twitter.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν, από τη Γενεύη, «ο ιός εντοπίστηκε τον περασμένο χρόνο στην αμερικανική ήπειρο, όπου εξαπλώνεται κατά εκρηκτικό τρόπο. Το επίπεδο συναγερμού είναι εξαιρετικά υψηλό». Οι κλιματολογικές συνθήκες που διαμορφώνονται από το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο είναι εξαιρετικά ισχυρό από το περασμένο έτος και ευνοεί την άνοδο της θερμοκρασίας της γης «θα αυξήσει φέτος τον πληθυσμό των κουνουπιών».
Τα κρούσματα
Ήδη η Γαλλία και ο Καναδάς έχουν αναφέρει περιπτώσεις ταξιδιωτών που μολύνθηκαν από τον ιό κατά την παραμονή τους σε πληγείσες περιοχές. Τρία άτομα στη Νέα Υόρκη, ανάμεσά τους και μία έγκυος, έχουν μολυνθεί σε ταξίδια τους στη νότια Αμερική.
Δύο περιπτώσεις μόλυνσης από τον ιό Zika δημιουργούν υπόνοιες για μετάδοσή του και μέσω της σεξουαλικής επαφής, σύμφωνα με Αμερικανό υγειονομικό αξιωματούχο. «Τέτοιες περιπτώσεις καθιστούν βιολογικά πιθανή μετάδοση δια της σεξουαλικής επαφής, όμως σε αυτό το στάδιο η επιστήμη είναι ξεκάθαρη, δηλαδή ο ιός Zika μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού», τόνισε η δρ. Αν Σουσάτ, υποδιευθύντρια των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.
Οι προνύμφες του επικίνδυνου κουνουπιού Aedes Aegypti με μικροσκόπιο (φωτ.: ΑΠΕ-EPA/Jeffrey Arguedas)
Στην Λατινική Αμερική, η περισσότερο πληγείσα χώρα είναι η Βραζιλία, με 1,5 εκατομμύριο κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ. Χθες, η Ονδούρα ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει περισσότερα από 1.000 κρούσματα του ιού από τον Δεκέμβριο.
«Περιμένουμε 3 έως 4 εκατομμύρια κρούσματα» κατά το 2016 στην αμερικανική ήπειρο, δήλωσε στη Γενεύη αξιωματούχος του ΠΟΥ, ωστόσο ο Οργανισμός θεωρεί ότι η έκταση της επιδημίας έχει υποτιμηθεί διότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων δεν παρουσιάζει επιπλοκές.
Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί η σύνδεση του ιού με την μικροκεφαλία και το σύνδρομο Gyllain-Barre, συνιστάται από τις Αρχές στις γυναίκες να αποφύγουν την εγκυμοσύνη στην Κολομβία, το Σαλβαδόρ, τον Ισημερινό, τη Βραζιλία, τη Τζαμάικα και το Πόρτο Ρίκο. Ωστόσο ο ΠΟΥ διατηρεί επιφυλακτική στάση.
«Δεν γνωρίζουμε αν αυτός ο ιός μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα», δήλωσε ο υπεύθυνος για την περιοχή της Λατινικής Αμερικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάρκος Εσπινάλ.
Πάντως, ο δρ Μπρους Έιλουαρντ, υποδιευθυντής του Οργανισμού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ΠΟΥ δεν μπορεί να δώσει συμβουλή στις γυναίκες να αποφύγουν την εγκυμοσύνη, διότι αυτό αποτελεί προσωπική επιλογή.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Εθνικά Αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, ο ιός είναι πιθανόν να εξαπλωθεί κατά τους θερμούς μήνες του έτους κατά μήκος των ανατολικών και των δυτικών ακτών για να φθάσει στις μεσοδυτικές πολιτείες.
Ταξιδιωτική οδηγία προφύλαξης από το επικίνδυνο κουνούπι εξέδωσε και το ΚΕΕΛΠΝΟ.