Από την εποχή που η μητέρα του –μετανάστρια τότε στην Αυστραλία– έραβε ρούχα με το κομμάτι για 15-20 σεντς, τα οποία εν συνεχεία τα πουλούσαν στη βιτρίνα 40-50 δολάρια Αυστραλίας, ο Νίκος Σαββαΐδης αποκήρυξε την εκμετάλλευση του φθηνού εργατικού δυναμικού. Όταν αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση στην κατασκευή αθλητικών ειδών, το 2005, ήταν αποφασισμένος να πορευτεί με γνώμονα τις αρχές του δίκαιου εμπορίου.
Έτσι πήρε σάρκα και οστά η Etiko, από το ελληνικό «ηθικόν», από πείσμα που η Nike, μια εταιρεία που εκμεταλλεύτηκε την παιδική εργασία, όπως λέει, πήρε το όνομά της από την ελληνική λέξη «Νίκη».
Η εταιρεία του φτιάχνει αθλητικά παπούτσια, αθλητικά ρούχα και εσώρουχα, και η προσπάθειά της να κάνει τη διαφορά έχει αρχίσει ήδη να επιβραβεύεται. Η Etiko είναι η πρώτη εταιρεία εκτός του κλάδου των τροφίμων στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία που έχει πάρει πιστοποίηση για την εφαρμογή κανόνων δίκαιου εμπορίου. Το 2014 κέρδισε το βραβείο «προϊόν δίκαιου εμπορίου της χρονιάς». Συνεργάζεται με συνεταιρισμούς εργατών στην Αργεντινή και έχει χρηματοδοτήσει την ίδρυση 300 πολύ μικρών επιχειρήσεων στο Πακιστάν.
O Νίκος Σαββαΐδης με τους εργάτες του συνεταιρισμού της πόλης Χιντεραμπάντ της Ινδίας, που παράγουν οργανικό βαμβάκι
για τα προιόντα της Etiko (φωτ.: neoskosmos.com)
«Είναι ένα θέμα να γνωρίζεις για την παιδική εργασία, και άλλο να κάνεις κάτι γι’ αυτό. Η μόδα είναι πιο φτηνή από ποτέ σήμερα, κι αυτό οφείλεται στην εκμετάλλευση των εργαζομένων στις αναπτυσσόμενες χώρες», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Νίκος Σαββαΐδης μιλώντας στην εφημερίδα της Αυστραλίας Νέος Κόσμος.
Οι αξίες του Νίκου Σαββαΐδη είναι αδιαπραγμάτευτες: Όχι στην παιδική εργασία, όχι στην εκμετάλλευση των εργαζομένων, ναι στα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.