Δέος εξακολουθεί να προκαλεί το αρχαιολογικό μυστικό που έκρυβε ο πιο γνωστός και ιστορικός δρόμος της Κωνσταντινούπολης, η Μεγάλη Οδός του Πέρα, σήμερα İstiklal Caddesi.
Η τουρκική εφημερίδα Hürriyet δημοσίευσε νέες φωτογραφίες από τα σπουδαία ευρήματα του νεκροταφείου της ύστερης ρωμαϊκής και πρώιμης βυζαντινής περιόδου, που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των εργασιών αναπαλαίωσης γνωστής πολυκατοικίας, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας στην περιοχή.
Η ραδιοχρονολόγηση με τη μέθοδο του άνθρακα 14 έδειξε ότι ο παλαιότερος από τους σκελετούς που βρέθηκαν στο κρυμμένο νεκροταφείο είχε ηλικία 1.700 ετών και ο νεότερος 1.500!
Πρόκειται, δηλαδή, για ένα νεκροταφείο που χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον επί 200 χρόνια, από τον 4ο μέχρι τον 6ο μΧ αιώνα, όπως διευκρινίζει η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κωνσταντινούπολης Ζεϊνέπ Κιζιλτάν.
Σύμφωνα μάλιστα με την τουρκική Hürriyet, στο σημείο των ανασκαφών πήγε και ιερέας που έψαλε τρισάγιο σύμφωνα με το ορθόδοξο τυπικό, καθώς ο πρώτος σκελετός που ανακαλύφθηκε ανήκε σε χριστιανό μοναχό.