Αισιόδοξα μηνύματα έρχονται από τα κορυφαία πανεπιστήμια του Harvard και ΜΙΤ για το θέμα της θεραπείας του διαβήτη τύπου Ι, καθώς ερευνητικές ομάδες τους φαίνεται να βρίσκονται πολύ κοντά στον πολυπόθητο στόχο. Όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι επιστήμονες κατάφεραν να σταματήσουν σε πειραματόζωα για έξι μήνες τη νόσο που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους και θεωρείται πανδημία.
Οι ερευνητές υπόσχονται στους ασθενείς ότι με μεταμόσχευση ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη, θα απαλλαγούν από το καθημερινό άγχος της ρύθμισης του διαβήτη τους.
Φαίνεται ότι οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα υλικό που χρησιμοποίησαν για την ενθυλάκωση παγκρεατικών κυττάρων, τα οποία στη συνέχεια μεταμόσχευσαν στα πειραματόζωα.
Η συγκεκριμένη προσέγγιση «προσφέρει τη δυνατότητα να δοθεί στους διαβητικούς ένα νέο πάγκρεας που προστατεύεται από το ανοσοποιητικό σύστημα και που θα τους επιτρέπει να ελέγχουν το σάκχαρο του αίματος χωρίς τη λήψη φαρμάκων», ανέφερε ο Ντάνιελ Άντερσον του τμήματος Χημικής Μηχανικής του ΜΙΤ, που είναι επικεφαλής της μελέτης.