Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εκ μέρους των θρησκευτικών θεσμών, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αρμενικής Κοινότητας Φερίκιοϊ, στην Κωνσταντινούπολη.
Πρόκειται για την καταληκτική εκδήλωση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μειονότητες», που υλοποιεί η Κοινότητα Νεοχωρίου.
Όπως υπογραμμίζει το fanarion.blogspot.gr, στο ίδιο πάνελ, για πρώτη φορά, κάθισαν εκπρόσωποι όλων των διαφορετικών θρησκειών που συνυπάρχουν στην Τουρκία. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι θρησκευτικοί τους θεσμοί βλέπουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για το αν τα χρησιμοποιούν και το κατά πόσο έχουν θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στην δραστηριότητά τους.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Κοινότητας Νεοχωρίου Λάκης Βίγκας, ο οποίος κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του προγράμματος αναφέρθηκε στις κοινωνικές ζυμώσεις του καλοκαιριού του 2013, τα γεγονότα του Γκεζί δηλαδή, ως ένα ορόσημο για το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία και της εξέλιξής τους σε μέσο πολιτικής χειραφέτησης των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων της Τουρκίας.
Όπως φάνηκε, τα περισσότερα θρησκευτικά ιδρύματα έχουν προσαρμόσει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως μέσο επικοινωνίας και γνωριμίας στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Οι περισσότεροι θρησκευτικοί λειτουργοί προσπαθούν μέσω των social media να κινητοποιήσουν τα μέλη των κοινοτήτων τους, ενώ αποτελεί το βασικότερο μέσο επικοινωνίας με τα μέλη τους που ζουν στο εξωτερικό.
Ο μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τους θρησκευτικούς λειτουργούς να υιοθετούν τις νέες τεχνολογίες στην καθημερινότητά τους παρά την εγγενή δυσπιστία όλων των θρησκειών σε κάθε τι καινούργιο.
Στο πάνελ συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι από το Οικουμενικό και το Αρμενικό Πατριαρχείο, από τη Συροϊακοβίτικη Ορθόδοξη Εκκλησία, από την Ευρωπαϊκή Εζίντι Ομοσπονδία, από την Προτεσταντική Εκκλησία Πέρα, από την Καθολική Εκκλησία, από το Κέντρο Αλεβίτικης Σκέψης του νομού Κων/πόλεως και από την Ορθόδοξη Εκκλησία Αντιόχειας.
Το πρόγραμμα «Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και Μειονότητες» θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιανουαρίου με μια επίσκεψη εκπροσώπων μειονοτήτων και της ομάδας του προγράμματος σε κυβερνητικούς φορείς και αρχές στην Άγκυρα στους οποίους θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας και των δράσεων του προγράμματος.