«Είμαστε εις το εμείς και όχι εις το εγώ…», ήταν το αθάνατο μήνυμα που άφησε ο στρατηγός Μακρυγιάννης και που ακόμα αντηχεί στα αυτιά όλων των Ελλήνων. Με σύνθημα τη γεμάτη ουσία φράση ενός ανθρώπου που είχε μεγάλη συνεισφορά στην οικοδόμηση του ελεύθερου ελληνικού κράτους, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στη Μόσχα δραστηριοποιείται συνεχώς για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στους απανταχού ενδιαφερομένους.
Μαθήματα ελληνικής γλώσσας γίνονται για 11η χρονιά φέτος, σε επτά ακαδημαϊκές εστίες, καθώς το ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά μεγάλο.
Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούν τακτικά τα μαθήματα περίπου 600 άτομα. Πρόκειται για Έλληνες αλλά και φιλέλληνες, που μέσα από τη γλώσσα ανακαλύπτουν τον πολιτισμικό πλούτο της Ελλάδας και ταξιδεύουν στη χώρα των αρχαίων φιλοσόφων για να αντικρύσουν τον πολιτισμό της με τα δικά τους μάτια.
(φωτ.: www.hecucenter.ru/gr/)
Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού είναι ένας κοινωνικός φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχει στόχο τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στη Ρωσία και την ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων. Πρόεδρός του είναι η Θεοδώρα Γιαννίτση, η οποία αγωνίζεται για την επίτευξη του στόχου. Το Κέντρο απασχολεί κυρίως Ρώσους καθηγητές της ελληνικής γλώσσας. Όμως το 2007 επανδρώθηκε και με τον Έλληνα εκπαιδευτικό Δημήτρη Κουγιουμτζόγλου, ο οποίος αποσπάστηκε στη Μόσχα από την Ελλάδα κατόπιν απόφασης του υπουργείου Παιδείας.
Το ακαδημαϊκό έτος 2013-14 λειτουργούσαν στη Μόσχα 25 τμήματα ελληνικής γλώσσας με 1.400 συμμετέχοντες, ενώ το επόμενο έτος ξεπέρασαν τους 1.500.
Την τρέχουσα χρονιά λειτουργούν 37 τμήματα και οι εγγραφές ανέρχονται στις 1.400.
(φωτ.: www.hecucenter.ru/gr/)
Οι χώροι όπου φιλοξενούνται τα μαθήματα είναι δύο σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Μόσχας, πρύτανης του οποίου είναι ο γνωστός επιστήμονας, οικονομολόγος και πρώην Δήμαρχος της Μόσχας Γαβριήλ Ποπόφ. Επίσης, χώρο διαθέτουν και οι εγκαταστάσεις του Διεθνούς Ιδρύματος Σλαβικής Γραφής και Πολιτισμού, το Γυμνάσιο «Ελλάδα», η Βιβλιοθήκη Ξένης Λογοτεχνίας Νο 174 «Δάντε Αλιγκέρι», ο Ναός Αγίων Πέτρου και Παύλου και το Κέντρο Κοινωνικής Ανάπτυξης «Μερτσάνσκογιε».