Ιδιαίτερα σημαντικά θεωρούνται τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Δέλτα Φαλήρου, όπου πραγματοποιούνται ανασκαφές τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του έργου για την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», και τα οποία παρουσιάστηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Μεταξύ αυτών μια ταφή αλόγου, αν και όχι η πρώτη, όπως επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι.
Αυτό ωστόσο που κεντρίζει το ενδιαφέρον των επιστημόνων είναι ο βαθμός διατήρησης του συγκεκριμένου σκελετού.
«Είναι σπάνιο και μας εξέπληξε ο βαθμός διατήρησης του συγκεκριμένου σκελετού, που έφερε ακόμα και τις οπλές του. Για τους ζωοαρχαιολόγους ή για ένα πανεπιστήμιο το εύρημα αυτό θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για μελέτη.
»Έχοντας δε ένα πλήθος από τέτοιους σκελετούς –τέσσερις δεν είναι και λίγοι–, θα μπορούσε μια τέτοια μελέτη να βγάλει πολλά συμπεράσματα για ράτσες και εξελίξεις ειδών. Το εύρημα από αυτή την άποψη είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στέλλα Χρυσουλάκη, προϊσταμένη της Εφορείας Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, που διενεργεί τις ανασκαφές. Η ίδια εξηγεί ότι ειδικά για την Νεκρόπολη του Φαλήρου δεν είναι διόλου σπάνιο φαινόμενο η ταφή αλόγου σε νεκροταφείο ανθρώπων.
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής / STR)
Το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων κεντρίζει και ένα ακόμα εύρημα που αφορά δύο ανθρώπινους σκελετούς, πιθανότατα ζευγαριού, που κρατούνταν χέρι-χέρι.
Η χειρονομία δείχνει ότι άφησαν μαζί την τελευταία τους πνοή, καθώς η νεκρική ακαμψία δεν επιτρέπει άλλες εικασίες, όπως πληροφόρησε η Στέλλα Χρυσουλάκη. Στη συγκεκριμένη περιοχή έρευνας, έκτασης 840 τ.μ., αποκαλύφθηκαν 136 ταφές που χρονολογούνται στα αρχαϊκά χρόνια, από τις οποίες οι 74 ήταν ελεύθερες, οι 51 εκχυτρισμοί, οι 9 πυρές, η μία αλόγου, καθώς κι ένας κιβωτιόσχημος τάφος.
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής / STR)
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τμήμα ομαδικής ταφής (το υπόλοιπο της ταφής που είχε εντοπιστεί το 2013 κατά την ανασκαφή του τεχνητού καναλιού), καθώς και ταφικά αγγεία, αρχαϊκά στην πλειονότητά τους. Η μη κανονική διάταξη των αγγείων αυτών, αλλά και ο ακανόνιστος προσανατολισμός των νεκρών, συνδέονται με τη διατάραξη του χώρου από πιθανές μετατοπίσεις ακτογραμμής, καθώς η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά στη θάλασσα.
Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ δόθηκε όπως ήταν αναμενόμενο το «πράσινο φως» για τη μη διατήρηση των αρχαιοτήτων, καθώς επρόκειτο μόνο για λάκκους μέσα στο φυσικό έδαφος (οι σκελετοί έχουν απομακρυνθεί για συντήρηση). Στη συνεδρίαση έγινε επίσης λόγος για την ανάγκη να εκτεθούν και να αναδειχθούν εντός του Κέντρου κάποια από τα ευρήματα της περιοχής, όπως η ταφή του αλόγου, καθώς αφορούν πτυχές της διαχρονίας του χώρου. Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να «ενεργοποιήσει» την υπουργική απόφαση που αφορά τη χωροθέτηση μόνιμης έκθεσης εντός του Ιδρύματος.