Ιδιαίτερο χρώμα είχε φέτος η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει τους απογόνους των Σπαρταλήδων τους οποίους ενώνουν οι μνήμες της κοινής, αξέχαστης πατρίδας. Παρών στην εκδήλωση ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος τίμησε τον πρόεδρο της Ένωσης Χάρη Σαπουντζάκη με το ανώτατο παράσημο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Κατά την άφιξή του στο Πνευματικό Κέντρο της Ένωσης, ο Αρχιεπίσκοπος έγινε πανηγυρικά δεκτός από τον κόσμο.
«Στο πρόσωπο του Χάρη Σαπουντζάκη τιμούμε όλους τους Μικρασιάτες που έφεραν πολιτισμό εδώ. Η πολιτιστική κληρονομιά θυμίζει στη νέα γενιά το παρελθόν της και την ιστορία της και μας φέρνει κοντά στους προγόνους μας» δήλωσε στη σύντομη ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος, και κάλεσε όλους τους ανθρώπους να έχουν πίστη για το αύριο παρά τα προβλήματα που υπάρχουν.
Ο Χάρης Σαπουντζάκης μετά την παρασημοφόρησή του με το μετάλλιο Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Φανερά συγκινημένος, ο Χάρης Σαπουντζάκης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την ιδιαίτερη τιμή. «Το παράσημο αυτό καθώς και η παρουσία σας εδώ σήμερα, Μακαριότατε, μας τιμά και αποτελεί αναγνώριση της δράσης μας στο χώρο του πολιτισμού που έγινε με πολύ μόχθο και μεράκι».
Εκ μέρους της Ένωσης του πρόσφερε μια αγιογραφία του Αγίου Ιερωνύμου, τριαντάφυλλα –άνθος που φύεται στον τόπο καταγωγής των Μικρασιατών της Σπάρτης– και βιβλία των εκδόσεων της Ένωσης.
Ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης, αλλά και οι επικεφαλής των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων, εξήραν το έργο της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας που μετρά πάνω από 80 χρόνια ζωής και ευχαρίστησαν με τη σειρά τους τον Αρχιεπίσκοπο που παρέστη στην εκδήλωση.Ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ συνεχάρη τον πρόεδρο της Ένωσης για την πολυετή προσφορά του δηλώνοντας και τη δική του συμβολή στη βράβευσή του.
Οι Μικρασιάτες ανέκαθεν ενδιαφέρονταν για τη διατήρηση της παράδοσης και των εθίμων τους που αποτελούσαν μέρος της ζωής τους και όχι τυπική επιταγή.
Αυτό έγινε φανερό και κατά τη μουσική ενότητα της εκδήλωσης όταν «αγκάλιασαν» τη φωνή του Ζαχαρία Καρούνη, τραγουδώντας μαζί του παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας.
Τα ακούσματα της γονιδιακής τους μνήμης τούς πήγαν όλους 100 χρόνια πίσω, όταν οι προγονοί τους ζούσαν ακόμα στα ιερά χώματα της αλησμόνητης πατρίδας τους.
Κείμενο: Κώστας Τσενκελίδης
Βίντεο, φωτο: Βασίλης Τσενκελίδης