Διαμαρτυρία για τις καθυστερήσεις στην αδειοδότηση κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ εκφράζουν με επιστολή τους προς τον αρμόδιο υφυπουργό Αθλητισμού και την Περιφέρεια Αττικής ο Σύνδεσμος Μικρασιατών-Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες» θυμίζοντας ότι μαζί με το γήπεδο θα ανεγερθεί Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού της Ανατολής που θα υπηρετεί τη μικρασιατική μνήμη.
«Μας αφοράς και μας συγκινεί το πολιτιστικό κομμάτι της ΑΕΚ, ένα κομμάτι που το κράτος πολλές φορές ξεχνά», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.
Η επιστολή έχει ως εξής:
Κυρίες και Κύριοι, ως μικρασιατικής καταγωγής οικογένειες και μέλη του Συνδέσμου Μικρασιατών-Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες», θέλουμε να σας εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας για το γεγονός πως με το να καθυστερείτε την άδεια για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, μπαίνετε εμπόδιο στη Μικρασιατική Μνήμη, στο Προσφυγικό Μουσείο της Ανατολής και σε ό,τι αφορά τις πατρίδες των ανθρώπων που εκπροσωπεί η ΑΕΚ.
Δυστυχώς, θα έπρεπε πρώτοι εσείς, από τη στιγμή πού έχετε εκλεγεί από τον ελληνικό λαό, να λάβετε υπόψη σας πως ο μικρασιατικός πληθυσμός της χώρας μας αγγίζει πάνω από το 55%. Δεν έχετε καταλάβει ότι το γήπεδο της ΑΕΚ για τον μικρασιατικό ελληνισμό–Ιωνία, Πόντος, Καππαδοκία, Κωνσταντινούπολη– αποτελούσε και αποτελεί σημείο αναφοράς και διάσωσης της μνήμης, αφού ποτέ στην ιστορία από το 1922 και μετά, κανένα σωματείο, καμιά ομοσπονδία, κανένα αντάμωμα, κανένα συναπάντημα, καμία εκδήλωση και κανένας κρατικός φορέας δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την ίδια στιγμή στον ίδιο χώρο τόσο πολλούς πρόσφυγες και προσφυγικής καταγωγής ανθρώπους, όσο το γήπεδο της ΑΕΚ τις ήμερες που αγωνίζεται εντός έδρας
Στο γήπεδο της ΑΕΚ ο κ. Μελισσανίδης έχει υπολογίσει κάτι που δυστυχώς εσείς και οι κατά καιρούς κυβερνήσεις λησμονάτε… ένα Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της Ανατολής, ένα μουσείο που δεν θα είναι συλλογές αλλά πραγματικό μουσείο, και οι κυριακάτικες αφορμές θα είναι και αφορμές να μάθει η νεολαία τις ρίζες της και την πραγματική τους ιστορία.
Έχουμε δικαίωμα στη μνήμη, έχουμε δικαίωμα εμείς οι Μικρασιάτες να έχουμε κοινό σημείο αναφοράς, έχουμε δικαίωμα να προσπαθούμε να καταφέρουμε πράγματα που αφορούν τους προγόνους μας και τη συνέχεια της μνήμης.
Εκ μέρους των μελών του Συνδέσμου Χαλανδρίου, ενός συλλόγου με τα νεανικότερα και μεγαλύτερα προσφυγικά σωματεία της χώρας, σας ζητάμε να προχωρήσετε το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ «Αγια-Σοφιά» γιατί όλους εμάς μας αφορά και μας συγκινεί το πολιτιστικό κομμάτι της ΑΕΚ, ένα κομμάτι που το κράτος πολλές φορές ξεχνά.
Το ΔΣ του Συνδέσμου «Ρίζες»