Στη βόρεια Εύβοια, στο δρόμο που συνδέει την Αγία Άννα με την Ιστιαία βρίσκεται ένα πανέμορφο ορεινό χωριό, η Κερασιά, ένας τόπος σε υψόμετρο 560 μέτρα ανατολικά των πηγών του ποταμού Νηλέα, που βρίθει παλαιοντολογικών θησαυρών. Τόσο το απολιθωμένο δάσος, που είναι ένα μοναδικό φυσικό μνημείο από τα πλουσιότερα της Ελλάδας και της Ευρώπης, όσο και η απολιθωμένη πανίδα της περιοχής αποτελούν μοναδικής αξίας ευρήματα με τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον.
Τέτοιοι θησαυροί υπάρχουν διάσπαρτοι στο υπέδαφος της Ελλάδας και θα ήταν παντελώς άγνωστοι στο ευρύ κοινό αν δεν υπήρχαν επιστήμονες που με μοναδικό κίνητρο το μεράκι τους, αποκαλύπτουν τη ζωή πριν από 7 εκατ. χρόνια.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Γιώργος Θεοδώρου ξεκίνησε τις ανασκαφές στην περιοχή το 1992, και το 2006 οργάνωσε την πρώτη έκθεση με τα ευρήματα των ανασκαφών του στο μουσείο παλαιοντολογικών ευρημάτων που φτιάχτηκε στην Κερασιά.
«Πρότεινα να γίνει μια έκθεση ως ένα έμβρυο του νέου μουσείου και να κρατήσει ζωντανό το θέμα της ανάδειξης αυτού του θησαυρού που υπάρχει στην Κερασιά. Είναι μια πικερμική πανίδα που έζησε πριν από περισσότερα από 7 εκατομμύρια χρόνια. Πήρε το όνομά της από την περιοχή του Πικερμίου όπου κάνουμε ανάλογες προσπάθειες.
»Αν μεταφερθούμε νοερά στην Αφρική τα ζώα που θα δούμε είναι προβοσκιδωτά, ρινόκεροι καμηλοπαρδάλεις, αιλουροειδή, χελώνες πίθηκοι, ύαινες και γαζέλες. Αυτά τα ζώα τα βρίσκουμε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και τα ονομάζουμε πικερμική πανίδα, είναι ένας διεθνής όρος.
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR)
»Αυτό αποδεικνύει ότι υπήρχε μια δίοδος μετανάστευσης από την Αφρική στην Ελλάδα. Δεν υπήρχε τότε το Αιγαίο και ήταν εύκολη η μετανάστευση αυτών των ζώων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Έχουμε πικερμικά στη Σάμο, στα Ψαρά, στην Εύβοια, στην Αλόννησο, στο Πικέρμι, στη Θεσσαλονίκη και αλλού».
O καθηγητής Θεοδώρου αναφερόμενος στα ευρήματα που έχουν φύγει στο εξωτερικό, μίλησε για τα «ελγίνεια της Παλαιοντολογίας», τονίζοντας ότι «το πικερμικό υλικό που έχει φύγει από την Ελλάδα από το 1850 μέχρι το 1912 είναι δυστυχώς πολύ μεγάλο. Αν πάτε σε μουσεία στη Γερμανία, την Αυστρία, την Αμερική, υπάρχει πικερμικό υλικό από τη Σάμο».