Στις 06:48 (ώρα Ελλάδος) ξεκίνησε και τυπικά –δηλαδή, αστρονομικά– ο φετινός χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι ο Ήλιος θα φτάσει στο σημείο της ετήσιας τροχιάς του, που ονομάζεται χειμερινό ηλιοστάσιο.
Η πρώτη «επίσημη» νύχτα του χειμώνα θα είναι και η μεγαλύτερη του έτους. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει το καλοκαίρι, με τη διάρκεια της μέρας στο αποκορύφωμά της.
Στις 22 ή 23 Σεπτεμβρίου, όταν ο Ήλιος βρίσκεται στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο του, η μέρα και η νύχτα είναι σχεδόν ίσες· στη συνέχεια η νύχτα αυξάνεται σταδιακά σε βάρος της ημέρας. Όταν ο Ήλιος φτάνει στο νοτιότερο σημείο της τροχιάς του, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει και πάλι να σκαρφαλώνει κάθε ημέρα όλο και πιο ψηλά στον ουρανό, με αποτέλεσμα η ημέρα να κερδίζει ξανά το χαμένο «έδαφος» έως ότου, στην εαρινή ισημερία, το φως και το σκοτάδι έχουν πάλι σχεδόν ίση διάρκεια.
Στο χειμερινό ηλιοστάσιο είναι αφιερωμένο το doodle της Google
Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν «πέφτει» πάντα την ίδια ημερομηνία από ημερολογιακής πλευράς, αλλά κυμαίνεται μεταξύ της 20ής και της 23ης Δεκεμβρίου, με πιο πιθανές ημερομηνίες την 21η και την 22η. Την τελευταία φορά που το χειμερινό ηλιοστάσιο έπεσε στις 23 Δεκεμβρίου ήταν το 1903, και αυτό δεν θα ξανασυμβεί πριν το 2303.
Αυτές οι ημερολογιακές διακυμάνσεις οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Στην εποχή του Χριστού το χειμερινό ηλιοστάσιο ήταν στις 25 Δεκεμβρίου.
Λίγες ημέρες μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο, την Παρασκευή, η νύχτα των Χριστουγέννων θα είναι πραγματικά φωτεινή, αφού θα υπάρχει και πανσέληνος στον ουρανό. Συγκεκριμένα, το φεγγάρι θα είναι ολόγιομο στις 25 Δεκεμβρίου, στις 13:11 ώρα Ελλάδος. Την τελευταία φορά που γιορτάσαμε Χριστούγεννα με πανσέληνο ήταν το 1977, ενώ η επόμενη θα είναι το 2034.