Τα μάτια του Γεωργούλη Κουγιουμτζίδη, ενός από τους πατριάρχες της ποντιακής λύρας, είχαν στυλωθεί σε έναν 12χρονο πιτσιρικά, ο οποίος με περίσσια χάρη και ελάχιστο άγχος τραγουδούσε στη σκηνή ποντιακού κέντρου της Πτολεμαΐδας το μακρινό 1978. Βλέποντας τον μικρό, η πείρα του τον έκανε να νιώσει ότι ένα νέο αστέρι γεννιέται στο χώρο της ποντιακής μουσικής. Μόλις τελείωσε το πρόγραμμά του ο πιτσιρικάς, ο Γεωργούλης Κουγιουμτζίδης τον πλησίασε και του είπε: «μικρέ έχεις πολύ καλή φωνή και θέλω να έρθεις να τραγουδάς μαζί μου». «Ρωτήστε τη μαμά μου», ήταν η (με παιδιάστικη αφέλεια) απάντηση του πιτσιρικά.
Η μαμά δεν στάθηκε εμπόδιο, και αυτή η συνάντηση αποτέλεσε την απαρχή για να μπει σε στέρεες βάσεις η καριέρα του Μπάμπη Ιορδανίδη στο ποντιακό τραγούδι, η οποία πλησιάζει πλέον τις τέσσερις δεκαετίες.
«Από την επόμενη χρονιά, σε ηλικία 13 ετών, ξεκίνησα να τραγουδώ στη Βέροια, έχοντας πλάι μου στη λύρα τον Γεωργούλη Κουγιουμτζίδη· μια μεγάλη προσωπικότητα, ένας περίφημος δάσκαλος, που ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να τύχει σε έναν νέο τραγουδιστή. Μου έμαθε πάρα πολλά – ακόμα και τον σωστό τρόπο να ρυθμίζω τη φωνή μου και να τραγουδάω», λέει στο pontos-news, με απεριόριστο σεβασμό προς το δάσκαλό του, ο Μπάμπης Ιορδανίδης.
Στη σκηνή έβγαλε για πρώτη φορά τον Μπάμπη σε ηλικία 11 ετών ο λυράρης Σοφιανίδης, ο οποίος τον έπαιρνε μαζί του σε γάμους και πανηγύρια της Δυτικής Μακεδονίας. Ωστόσο το ταλέντο του είχε ήδη γίνει αντιληπτό από το θείο και τον ξάδελφό του, που έπαιζαν ερασιτεχνικά λύρα στα μουχαπέτια στο πατρικό του σπίτι, στη Βέροια, που κρατούσαν μέχρι πρωίας.
Σε αυτά ο Μπάμπης, 5-6 ετών, συχνά έκλεβε την παράσταση τραγουδώντας ποντιακά. Λίγα χρόνια αργότερα ανέβηκε στη σκηνή.
«Θυμάμαι τον κόσμο να εντυπωσιάζεται βλέποντας ένα παιδί να τραγουδάει ποντιακά στη σκηνή. Μου έλεγαν τότε ότι αν και 12χρονος έχω άνεση και αμεσότητα με τον κόσμο, σαν να τραγουδάω δέκα χρόνια. Σε εκείνη την ηλικία δεν είχα άγχος στη σκηνή. Άγχος απέκτησα στα 15-16, όταν άρχισα να βλέπω σοβαρότερα την ενασχόλησή μου με το ποντιακό τραγούδι», μας λέει ο Μπάμπης.
«Ενοίξαν τα τραντάφυλλα»
Από τα 12 μέχρι σήμερα ο Ιορδανίδης τραγουδάει σε γνωστά κέντρα ποντιακής διασκέδασης. Αρχικά στη Βέροια, την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα. Το 1988 –σε ηλικία 22 ετών– εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη στο κέντρο «Λεμόνα», και μετά από δύο χρόνια έκανε ντουέτο για μία σεζόν με τον συνομήλικό του λυράρη Μπάμπη Κεμανετζίδη στην Αθήνα, στο κέντρο «Τρυγόνα», πριν επιστρέψει και πάλι στη Θεσσαλονίκη.
«Ήταν μια υπέροχη χρονιά στην Αθήνα. Ο κόσμος έβλεπε δύο νέους Πόντιους καλλιτέχνες να δίνουν την ψυχή τους στη σκηνή κι έφευγε πολύ ευχαριστημένος», λέει ο Μπάμπης Ιορδανίδης.
Το συγκεκριμένο τραγούδι τού άνοιξε την πόρτα και για το εξωτερικό. Ο Μπ. Ιορδανίδης έχει τραγουδήσει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ, με πιο πρόσφατη εμφάνισή του αυτήν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντίων στο Σικάγο.
«Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά την εμφάνισή μου σε σάλα του Έσλινγκεν της Γερμανίας το 1993, μπροστά σε 1.800 άτομα. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο στο εξωτερικό ήταν που έβλεπα Γερμανούς και Αμερικανούς να χορεύουν ποντιακά!».
Μέχρι στιγμής στην καριέρα του έχει κυκλοφορήσει εννέα δίσκους και CD και έχει γυρίσει βιντεοκλίπ για το τραγούδι του «Ο κεμεντζετζής». Αυτήν την περίοδο ετοιμάζει ένα τραγούδι που θα κυκλοφορήσει μετά τα Χριστούγεννα, το «Σ’ όραμα μ’ έρτε λέει με».
Η περηφάνια για την ποντιακή καταγωγή και ο Ν. Φίλης
Ο Πόντος ρέει στο αίμα του Μπάμπη Ιορδανίδη. Από τα Λειβάδια της Γαλίαινας οι γονείς του πατέρα του και από το Χαμψίκιοϊ της Τραπεζούντας οι γονείς της μητέρας του. Ο ίδιος γεννήθηκε το 1966 στο Μόναχο της Γερμανίας, όπου πήγαν οι γονείς του μετανάστες, αλλά σε ηλικία ενός έτους τον έφεραν στην Ελλάδα και μεγάλωνε μαζί με τη γιαγιά του και τους θείους του στη Βέροια, γενέτειρα του πατέρα του. Δίπλα τους έμαθε να μιλάει πολύ καλά ποντιακά. Ήταν έξι ετών όταν οι γονείς του επαναπατρίστηκαν, σύντομα όμως πέθανε ο πατέρας του και η μητέρα του πήρε τον Μπάμπη και τον αδελφό του στην Κοζάνη, την πόλη όπου γεννήθηκε.
Με τον Τάκη Βαμβακίδη
Σήμερα ο Μπάμπης κατοικεί στο Νέο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά που σπουδάζουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Στο παρελθόν ήταν μέλος, χορωδιάρχης και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Ποντίων Μενεμένης.
Μία φορά στη ζωή του έχει πάει στον Πόντο, μαζί με την ποδοσφαιρική ομάδα των Πόντιων καλλιτεχνών, τον Παλλαλιακό. Εκεί έδωσαν αγώνα με την ομάδα της Τραπεζούντας και ο Μπάμπης θυμάται πολύ καλά την άψογη φιλοξενία των σημερινών κατοίκων του Πόντου –συνεννοούνταν μαζί τους στα ποντιακά– και τη συγκίνηση που αισθάνθηκε όταν όλη η ομάδα ανέβαινε με λύρες και τραγούδια για προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά.
«Πήγα στον τόπο που γεννήθηκαν οι πρόγονοί μου και αισθάνθηκα σαν να βρίσκομαι στο δικό μου τον τόπο. Ο Πόντος είναι ο τόπος μου, η καταγωγή μου, και είμαι περήφανος γι’ αυτήν. Πιστεύω ότι την ίδια περηφάνια αισθάνονται και όλοι οι Πόντιοι σε κάθε γωνιά της γης.
»Ο Πόντος δεν είναι μόνο η καταγωγή μας. Είναι μία ιστορία, ένας λαός που πέρασε πάρα πολλά και έχυσε το αίμα του για τα ιδανικά του.
»Υπάρχουν πολιτικοί, όπως ο κ. Φίλης, που πετάνε μια κουβέντα χωρίς να γνωρίζουν την ιστορία ενός λαού και τι έφερε αυτός στην Ελλάδα. Το χειρότερο είναι ότι αφαίρεσε οποιαδήποτε αναφορά στην ποντιακή ιστορία από τα σχολικά βιβλία. Αυτό είναι κατακριτέο από όλους τους Ποντίους. Το 1/3 των Ελλήνων είναι Πόντιοι, και ενωμένοι μπορούμε να στείλουμε τον κάθε Φίλη από εκεί που ήρθε», τονίζει ο Μπάμπης Ιορδανίδης.
Στα γυρίσματα του βίντεο για τον Κοτζά Αναστάς, του Don Christo Kemanetzidis
ΠΑΟΚ και Ιβάν Σαββίδης
Κατά τη συνομιλία μας, ο Μπάμπης Ιορδανίδης αναφέρθηκε και στην άλλη μεγάλη του αγάπη πέρα από τη μουσική, τον ΠΑΟΚ, εκφράζοντας ταυτόχρονα το θαυμασμό του για τον μεγαλομέτοχο της ομάδας, Ιβάν Σαββίδη.
«Ο ΠΑΟΚ είναι ιδέα. Είμαι φίλαθλος της ομάδας. Πηγαίνω στο γήπεδο και χαίρομαι με τις νίκες του. ΠΑΟΚ πάνω απ’ όλα. Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ένας άνθρωπος που ήρθε στην ομάδα ως δώρο εξ ουρανού.
»Ήρθε σε μια ομάδα που δεν γνώριζε και επένδυσε σε αυτήν πάρα πολλά χρήματα. Είναι ο ευεργέτης της ομάδας, αφού χωρίς αυτόν θα βρισκόμασταν τώρα όπως ο Άρης στη Γ΄ Εθνική. Μας έδωσε πνοή και αισιοδοξία ότι τα επόμενα χρόνια μπορούμε να δούμε τον ΠΑΟΚ να διαγράφει μεγάλες πορείες στο Champions League», καταλήγει ο Μπάμπης Ιορδανίδης.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης