Οι ασθενείς με τοπικό –μη μεταστατικό– καρκίνο του προστάτη, που είναι η πιο συχνή μορφή της νόσου, έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης μετά από θεραπεία με χειρουργική αφαίρεση από ό,τι με ακτινοβολίες.
Νέα καναδική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι, άσχετα με το είδος της ακτινοθεραπείας και την επιθετικότητα του καρκίνου, γενικά η χειρουργική αφαίρεση υπερτερεί, εμφανίζοντας μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας.
Ωστόσο υπάρχουν μορφές καρκίνου που αντιμετωπίζονται καλύτερα με ακτινοβολία. Σε κάθε περίπτωση γιατρός και ασθενής θα πρέπει να συναποφασίσουν τη θεραπευτική αγωγή.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Ρόμπερτ Ναμ του πανεπιστημίου του Τορόντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό ουρολογίας European Urology, έκαναν την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα αξιολόγηση (μετα-ανάλυση) όλων των έως τώρα δημοσιευμένων μελετών, που συγκρίνουν την χειρουργική επέμβαση με την ακτινοθεραπεία.
Η νέα μετα-ανάλυση δείχνει ότι οι ασθενείς έχουν περίπου διπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν, αν κάνουν ακτινοθεραπεία, αντί χειρουργική επέμβαση. Οριστική επιβεβαίωση των ευρημάτων αναμένεται το 2016 όταν θα έχουν αναλυθεί τα αποτελέσματα της τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής PROTECΤ.
Ο καρκίνος που περιορίζεται τοπικά στον προστάτη, αφορά περίπου το 80% των συνολικών περιστατικών της νόσου.
Περίπου 40.000 άνδρες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη στην Ευρώπη κάθε χρόνο, από τους οποίους οι 320.000 έχουν τοπικό καρκίνο. Ανάλογα με τη χώρα, οι ογκολόγοι προτιμούν περισσότερο την ακτινοθεραπεία ή την χειρουργική αφαίρεση.