Μια αρκετά δυσοίωνη πρόβλεψη κάνουν οι καρδιολόγοι σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία των Ελλήνων. Και αυτό διότι τόσο τα «σφιχτά» οικονομικά των ασθενών όσο και η υποχρηματοδότηση της υγείας εξελίσσονται σε δύο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου.
Περίπου οι μισοί ασθενείς χαρακτηρίζουν μεγάλο ή δυσβάσταχτο το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε ένα χρόνο το ποσοστό των καρδιοπαθών που εγκατέλειψαν την υπολιπιδαιμική αγωγή –λόγω του υψηλού κόστους και εξαιτίας της ολοένα μεγαλύτερης συμμετοχής τους στη φαρμακευτική δαπάνη– αυξήθηκε από το 12,9% στο 17%.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ), με αφορμή το 19ο Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, τονίστηκε ότι η υπερχοληστερολαιμία παραμένει άλυτο πρόβλημα στον ελληνικό πληθυσμό, ενώ το πρόβλημα της μειωμένης συμμόρφωσης στη δέουσα μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή επιτείνεται από το υψηλό κόστος της θεραπείας.
Υπάρχουν και καλά νέα, ωστόσο, και αφορούν το βαθμό ευαισθητοποίησης των ασθενών απέναντι στο διογκούμενο πρόβλημα της κολπικής μαρμαρυγής.
Σύμφωνα με το ΕΛΙΚΑΡ όλο και περισσότεροι πάσχοντες λαμβάνουν την ενδεικνυόμενη αντιπηκτική αγωγή που προφυλάσσει από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια χώρα που έχει μεγάλο αριθμό αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά και μεγάλο αριθμό ασθενών με κολπική μαρμαρυγή, κυρίως λόγω γήρανσης του πληθυσμού.