Το αποκαλούν «η ανάσα του δράκου» και είναι ένα σωτήριο μίγμα από τζίντζερ, χυμό πορτοκαλιού και μέλι με έντονα αποτοξινωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιβιοτική δράση, η οποία καταστρέφει όχι μόνο τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες αλλά και ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού.
Για να του… βάλετε δύσκολα μπορείτε να το δοκιμάσετε όταν ξεκινά η εκδήλωση γρίπης ή κρυολογήματος και να δείτε άμεσα τα αποτελέσματα!
Θα χρειαστείτε
- 50 γρ. πιπερόριζα (τζίντζερ) φρέσκια (μεγάλο κομμάτι, σαν ένα μεγάλο κουτάλι)
- 1 – 2 ποτήρια χυμός πορτοκάλι ή λεμόνι ή γκρέιπφρουτ
- 20γρ. – 40γρ. μέλι αγνό
Εκτέλεση
Βάζετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάτε μέχρι να γίνει ένα μείγμα. Πίνετε ως έχει ή το διατηρείτε σε μπουκάλι/βάζο και πίνετε λίγο κάθε μέρα. Μπορείτε να το προσθέσετε και στα ροφήματά σας.
Είναι ιδανικό για γρίπη, συνάχι, κρυολόγημα, ιγμορίτιδα, κόψιμο καπνίσματος, καθάρισμα πεπτικού συστήματος, υγιές αδυνάτισμα, ναυτίες (σε εγκυμοσύνη μόνο σε συνεννόηση με τον γιατρό σας), καθαρισμό του εντέρου κ.λπ.
Το μυστικό πίσω απ’ τη συνταγή
Από τα αρχαία χρόνια η πιπερόριζα χρησιμοποιείται στις ιατρικές παραδόσεις της Ασίας (πχ. Ινδία και Κίνα), των Ελλήνων και των Αράβων, συνήθως σε αφεψήματα, βάμματα ή μίγματα αιθερίων ελαίων. Στη λαϊκή ιατρική πιο γνωστή είναι η χρήση για τη ναυτία, προβλήματα κατά την πέψη και σαν φάρμακο για το κρυολόγημα. Χρησιμοποιείται επίσης σε περιπτώσεις εμετού και ιλίγγου, ως τονωτικό για προβλήματα δυσπεψίας, διάρροιας, δυσκοιλιότητας και για κολικούς.
Φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές του ιδιότητες. Bοηθά στην καλή χώνεψη, τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου. Έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση.
Το μέλι είναι μια φυσική γλυκαντική τροφή που παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και κυτταροπροστατευτική δράση. Περιέχει 180 διαφορετικές ουσίες, οι οποίες συνδέονται οργανικά με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς μέχρι τώρα δεν έχει μπορέσει να το φτιάξει τεχνητά παρά τη γνωστή σύνθεση.
Το μέλι έχει ανόργανα στοιχεία γνωστά σαν ιχνοστοιχεία, τα οποία παίζουν σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και στη θρέψη, είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου. Η κατανάλωση μελιού βοηθάει στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις ασθένειας. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά σημαντικά έναντι της βρογχίτιδας.
Προσοχή ωστόσο: Δεν πρέπει να το παρακάνετε με τη χρήση τζίντζερ ενώ γενικότερα το μίγμα δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις πέτρας ή λάσπης σε χολή και συκώτι.
H κατανάλωσή του, επίσης, πρέπει να αποφεύγεται από παιδιά κάτω των 2 ετών.